a csapadék is kevés volt

2021.07.07. 20:00

Melegrekordok dőltek meg júniusban

Az utóbbi ötven év harmadik legmelegebb júniusa volt az idei, tájékoztatott Kovács Győző veszprémi meteorológus.

Napló-információ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szakember elmondta, június középhőmérséklete 21,6 fok lett, ami 2,4-del magasabb a sokévi – 1991-2020 közötti – átlagnál. A repülőtéri adatsor szerint 2003-ban volt az eddigi legmelegebb június. Az első nyári hónapban idén több hőmérsékleti rekord is megdőlt, hívta fel a figyelmet Kovács Győző.

– Június 24-én az eddigi legenyhébb hajnali hőmérsékletet jegyeztem fel, 19,7 fokkal. Aznap megdőlt a maximum-hőmérsékleti csúcs is, délután 35 fokot mutatott a hőmérő – részletezte a meteorológus.

Hozzátette, a 35 fok egyúttal új havi rekord is, ugyanis júniusban korábban ilyen meleget még nem jegyeztek fel. A korábbi rekorder holtversenyben 2000 és 2012 júniusa volt 34,2 fokos értékkel. Az idei június nemcsak a hőség, hanem a csapadékhiány miatt is eltért az átlagtól. – 2021 júniusa a csapadék szempontjából negatív rekordot döntött.

A repülőtéren négy csapadékos napon mindössze 3,9 milliméternyi eső esett, holott általában a június az év egyik legcsapadékosabb hónapja, átlagosan 70 milliméter csapadékkal. Ilyen kevés csapadékot Veszprémben a meteorológiai mérések kezdete, azaz 1860 óta nem mértek még júniusban.

A májusi bőséges csapadék ellenére június második felére aszályhelyzet alakult ki, július első napjaira az éves csapadékhiány elérte a 100 millimétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!