Nem dőltek meg a rekordok

2021.12.11. 13:00

Szélsőségektől mentes időjárást hozott az ősz

Szélsőségektől mentes időjárást hozott az idei ősz, sem havi, sem pedig napi hőmérsékleti rekord nem dőlt meg - közölte a Napló megkeresésére Kovács Győző meteorológus.

Marton Attila

A csütörtökön lehullott sok hó enyhít a szárazságon

Forrás: Balogh Ákos/Napló

A szakember ezúttal is megosztotta velünk a mögöttünk hagyott évszak időjárását jellemző adatokat, érdekességeket.

Kovács Győző közölte, az ősz középhőmérséklete 10,4 Celsius-fok volt a repülőtéri állomás adatai szerint, ami 0,4 fokkal haladja meg a sokévi – 1991–2020 közötti – átlagot. 

– A szeptembert a szokásosnál melegebb időjárás jellemezte, a megszokott öt nyári nap helyett 12 napon haladta meg a csúcshőmérséklet a 25 fokot. Október az átlagnál hűvösebb volt, míg a november hőmérséklete átlagosnak bizonyult – fogalmazott a meteorológus. Az egyes hónapokat részletezve a szakember felhívta a figyelmet, az idei szeptember 1,4 fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál, a hónap legmelegebb napja 15-e volt, amikor 29,9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála a repülőtéri állomáson, a város belső területein pedig a harminc fokot is meghaladta a hőmérséklet. Október 1,1 fokkal hűvösebb volt az átlagnál, középhőmérséklete 9,4 foknak adódott, mondta el Kovács Győző. 

A hónap folyamán a hőmérsékletek nyolc nap kivételével két-három fokkal az átlag alatt alakultak. A legmelegebb 4-én volt, akkor 25,2 fokig emelkedett a hőmérséklet. A november időjárása átlagosnak mondható, középhőmérséklete 0,1 fokkal volt alacsonyabb a sokévi átlagnál, és szélsőségek sem jellemezték a hőmérséklet alakulását. A legmelegebb 4-én volt 17,1 fokos maximummal, míg a leghidegebbet – mínusz 3,4 fokot – 25-én jegyezte fel a meteorológus. Novemberben a szokásosnál kettővel több, 12 fagyos nap fordult elő. 

A szakember arra is kitért, bár a szeptember aszályos volt, de az október és november csapadékösszege megközelítette a sokévi átlagot. Ősszel 109,6 milliméter csapadék hullott, ez a sokévi átlag 69 százaléka. Az idei év nagyon száraz, csupán 337 milliméter csapadék esett 2021-ben november végéig a térségben, az éves csapadékhiány így elérte a 226 millimétert. A meteorológus elmondta, az idei őszön 531 órát sütött a nap Veszprémben, ami 65 órával haladja meg az átlagot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!