Nem létező betegséggel riogattak

2018.05.03. 07:00

Idős, beteg embereket vertek át szerte Veszprém megyében

 Csalás és kuruzslás bűntette miatt a 21 tagú társaságból többen letöltendő büntetést kaptak. Meg kell téríteniük a becsapott emberek kárát, valamint a hétmilliós bűnügyi költséget.

Mátételki András

Hét évvel ezelőtt a tatai B. Csaba (35) termékbemutatókon még előadóként dolgozott, de miután rálátott a remek üzletre, saját céget alapított, s létrehozott egy hitelközvetítő vállalkozást is, mivel a bankok ilyen célra nem kölcsönöztek pénzt. A call centerben dolgozó munkatársai toborozták az idős embereket az egészségnapra, ugyanis termékbemutatók tartásához engedélyt kellett volna szerezniük. A cégnek nem igazán ment jól, sok volt a panasz, ezért a szamosangyalosi A. Csaba (47) azt tanácsolta, hogy hozzanak létre rövid időre cégeket, hogy azokat később ne lehessen utolérni, így a vásárlók nem tudnak majd kinél reklamálni.

A huszonegy tagú társaságból több csoportot alakítottak, akiket tréningeken készítettek fel arra, hogy miképp tévesszék meg leendő vevőiket. Ajánlották nekik, hogy legyen rajtuk fehér köpeny, nyakukba akasszanak fonendoszkópot, mérjenek vérnyomást azért, hogy az orvosi vizsgálat látszatát keltsék.

Az „eredmények” alapján közöljék ügyfelükkel, hogy súlyos betegségükön csakis az ő termékeik segítenek. Az egészségnapokon a kiskereskedelmi forgalomban 153 ezer forintért kapható mágneses matracot, az 5490 forintot érő víztisztító berendezést és a 37 ezer forintos lábmasszírozó készüléket együtt kínálták legtöbbször 390 ezer forintért.

A zárt körű bemutatókon csak személyre szóló meghívóval lehetett jelen lenni.

A tatabányai O. Mátyás (46) Jánossomorján is érrendszeri megbetegedésekről tartott előadást 2014 februárjában, ahol társai „vizsgálatot” végeztek. Egy 73 éves férfinak úgy tudtak eladni 150 ezer forintért lábmasszírozót, hogy előtte közölték vele: 60 százalékos az érszűkülete. Az álorvos a „beteg” leletei alapján speciális étrend-összeállítást ígért, amit nem küldött el.

Ugyanez a vádlott Budapesten a pécsi egyetem magnetoterápia tanszéke munkatársaként mutatkozott be, máskor azt hazudta, hogy egy szlovákiai klinikáról érkezett. Egy 74 éves, súlyos rákos beteg asszonynak azt mondta, amennyiben megveszi 390 ezerért a három készüléket, akkor tudnának rajta segíteni.

A csapat Zircen, a városi könyvtárban tartott egészségnapot négy évvel ezelőtt. Itt a tizedrendű vádlott, a tatabányai R. János (42) az érrendszerről, keringési zavarokról, környezeti ártalmakról és a túlzott gyógyszerfogyasztásról beszélt, majd bemutatta szlovák termékként három berendezésüket, amelyektől – állította – lényeges egészség- javulás várható. Itt is rendeztek sorsolást, ahol a szerencsés zirci házaspár az egymilliót (!) érő mágneses matracot megvehette 390 ezer forintért, ráadásul ajándékba kapták a másik két terméket. Hazavitték az idős párt, ahol átvették az összeget. Mikor a becsapottak rádöbbentek, hogy a berendezéseket az áruk többszöröséért vették meg, próbáltak visszalépni, de nem tudták elérni a céget. R. János a Pápán is „fellépett”, ahol sikerült meggyőznie egy láb-, térd- és gerincfájdalmakkal küszködő férfit arról, hogy vegye meg 150 ezerért lábmasszírozó gépüket.

A hallgatóság egy részére alaposan rá tudtak ijeszteni azzal, hogy nem létező betegségekkel riogatták őket. Egy tótszerdahelyi asszony is megvette 390 ezer forintért a három orvostechnikai berendezésnek nem minősülő eszközt tőlük, de ez az összeg sem volt nekik elég. Az idős ember lakásán további vizsgálatot végzett O. Mátyás, aki azt mondta: cisztákat lát a nő szívén, amitől idővel megfulladhat. Az álvizsgálatért 80 ezer forintot kért.

A meggyőzés kedvéért olyan kisfilmeket is levetítettek a termékbemutatókon, ahol neves professzorok, celebek ajánlották a készülékeket.

Visszaéltek az idős, beteg emberek kiszolgáltatott helyzetével. Drágán árult eszközökkel, szaktudás nélkül kínáltak megoldást problémáikra Illusztráció: Shutterstock

A vádlottaknak azért nem kellett volna felelniük, mert áron felül adták el a termékeiket, de azért már igen, hogy nem volt a vevőknek elállási lehetőségük, azaz nem tudták kinek visszaküldeni a berendezéseket. Kuruzslást azzal követték el az előadók, hogy hamis vizsgálatokra alapozva súlyos betegséget állapítottak meg a vevőiknél, amik csak az ő gépeikkel gyógyíthatók.

A törvényszéken csalás és kuruzslás miatt B. Csaba hat és fél évet, O. Mátyás öt év két hónapot, a B. Zoltán négy évet, Cs. Sándor négy és fél évet, míg E. Miklós (23) négy év két hónapot kapott. Többeket felfüggesztett büntetésre ítélt Szabó Györgyi tanácsa. A társaság tagjainak a károkat meg kell téríteniük, valamint kiegyenlíteni a hétmilliós bűn- ügyi költséget. Az ítélet nem jogerős. ma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!