mentők találtak rájuk

2018.10.22. 10:30

Eltévedt házaspárt mentettek a Bakonyban

Eltévedt egy kecskeméti, fiatal túrázó házaspár a Bakonyban vasárnap, a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület találta meg őket, tudtuk meg Kovács Krisztiántól, az egyesület egyik tagjától.

Kovács Erika

A megtalálás boldog pillanatai: szombaton este megtalálták az eltévedt házaspárt a Bakonyban

A Fallmann József vezette, tizenöt tagú Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesülethez vasárnap este hét óra körül érkezett jelzés a rendőrségtől, hogy tudnának-e segíteni eltűnt házaspár keresésében, mert Csesznek és Bakonyoszlop környékén eltévedtek az erdőben.

A megtalálás boldog pillanatai: este megtalálták az eltévedt házaspárt a Bakonyban

-Riadólánccal azonnal értesítettük egymást, és három terepjáróval, civilekkel együtt, a rendőrség irányításával indultuk el Bakonyoszlopra, idézte fel a történteket Kovács Krisztián. Hozzáfűzte, egyik autóval Gézaháza irányából kezdték meg a keresést, mert a rendőrök elmondták, hogy a pár piros turistajelzésen indul el az erdőben. Így a keresők egymással szemben kutattak a pár után a jelzett útvonalon, miközben folyamatosan tartották velük a telefonos kapcsolatot.

– Dudáltunk, és kérdeztük tőlük, hogy hallják-e? – utalt a keresésre Kovács Krisztián. A házaspár végül ezt hallotta meg, és így találtak rájuk este kilenc óra után, mindenki nagy örömére. A házaspár azt mondta, a piros turistautat járták be Csesznek és Gézaháza között, de hiányoztak a jelzések, emiatt térhettek le a helyes útról.

Kovács Krisztián a hasonló esetek elkerüléséért tanácsolta, a túrázók legyenek körültekintőek, lehetőleg telefonos térképpel tájékozódjanak. Adott esetben nagy segítséget jelent, ha tartózkodási helyük koordináit meg tudják mondani a keresőknek. A bakonyi mentők idén már több keresésben vettek részt, így a Bakonyfly Mentő és Kutató Egyesülettel egy nyugdíjas budapesti túracsoport felkutatásában, akik Eplény és Hárskút között túráztak, és egyikük rosszuk lett. Ők pontos GPS koordinátákat tudtak mondani, ami sokat segített megtalálásukban. Nemrég pedig egy iskolásfiú után kutattak a bakonyiak, aki Porvacseszneknél maradt el a többiektől. Az egyesület tagjai a rendőrséggel, a bakonyszentlászlói polgárőrséggel és a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltókkal együtt találták meg a fiatalt.

Frissítve:

Aradi Virág, megyei rendőrségi sajtóreferens a történtekről közölte, a Zirci Rendőrörs szolgálatirányító parancsnokához október 21-én 19 órakor érkezett bejelentés egy fiatal párról, hogy túrázás közben eltévedtek a Csesznek és Bakonyoszlop közötti erdőben. A zirci rendőrök telefonon fel tudták venni a kapcsolatot velük, így a bajba jutottak leírták a környéket, ahol tartózkodtak, és elmondták azt is, hogy aznap zöld és piros turistajelzésen mentek. A rendőrök a szolgálati autóval először Bakonyoszlop irányából indultak a turistavonal felé, és a gépkocsi hang- és fényjelzésével próbálták a kirándulókat a helyes útravisszairányítani, de a sűrű fás-bokros terület miatt nem jutottak a pár közelébe. Visszafordultak, és az erdő cseszneki oldala felé indultak, mikor csatlakozott hozzájuk két civil, jó helyismerettel rendelkező bakonyoszlopi lakos is.

Az egyik segítő a rendőrökkel Csesznek felé tartott, a másik helyi lakos az időközben értesített Bakonyi Önkéntes Mentő Egyesület munkatársaival és gépkocsijávalBakonyoszlop felől indult az erdőbe. Miközben a kutatásban résztvevők hang- és fényjelzést adtak, a rendőrök az eltévedt személyekkel, az erdőt jól ismerő két civil pedig egymással telefonon folyamatosan tartotta a kapcsolatot. Ennek köszönhetően az egyik bakonyoszlopi önkéntes segítő, és egy zirci rendőr az erdő egyik völgyes-sziklás részén megtalálta az eltévedt férfit és nőt. A Bakonyi Önkéntes Mentő Egyesület munkatársai a túrázókat terepjárójukkalBakonyoszlopra szállították, ahonnan a rendőrök szolgálati gépkocsivalvisszavitték a párt a Cseszneken parkoló autójukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!