mérgező gáz

2018.11.25. 14:41

Szén-monoxid miatt halhatott meg egy ember Szigligeten

Az eset során egy ember meghalt.

katasztrofavedelem.hu, Kovács Erika

Füstöt vettek észre a háznál

Fotó: Kovács Erika/Napló

Szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt riasztották a badacsonytomaji hivatásos tűzoltókat Szigligetre, a Szabadság utcába. A mentők az egyik családi házban találtak egy embert, akin már nem lehetett segíteni és a helyszínen életét vesztette. A kiérkező raj még a szellőztetést követően is ki tudta mutatni a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban.

-Hetvenhat éves férfi a szén-monoxid mérgezés áldozata Szigligeten, aki egyedül lakott a házban, mondta Stern Péter, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Hozzátette, a mentőszolgálat riasztotta a badacsonytomaji tűzoltókat, mert füstöt vettek észre a háznál, ahol fatüzelésű kályha működött.

Füstöt vettek észre a háznál
Fotó: Kovács Erika/Napló

Helyszíni információnk szerint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a kéményseprők is a helyszínen dolgoznak.

Úgy tudjuk, az áldozat szomszédja értesítette a mentősöket. Kucsera Katalin megyei rendőrségi sajtóreferens elmondta, a haláleset körülményeit a rendőrség általános közigazgatási rendtartás keretében vizsgálja. Eszerint bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

Elkerülhető a mérgezés

Szakemberek a megelőzésről elmondták, nagyon fontos az évenkénti kéményellenőrzés, a fűtőberendezés karbantartása és a megfelelő szén-monoxid-érzékelő. Probléma főként elhanyagolt gázkazán vagy gázkonvektor miatt történhet: a nyílt égésterű kazánok a helyiség levegőjét használják, ezért fontos a folyamatos szellőztetés, a levegő utánpótlás. A szén-monoxid belélegzése után az oxigén helyét foglalja el a vérben, és már nagyon alacsony koncentráció mellett is súlyos mérgezést okozhat, tünete a fejfájás, szédülés, hányinger, hányás. Vigyük a beteget mielőbb szabad levegőre, ha nem lélegzik, el kell kezdeni az újraélesztést. Ha légzése van, de nincs eszméleténél, stabil oldalfekvésbe kell helyezni, és természetesen mielőbb hívjuk a mentőszolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!