a rendőrök segítettek

2019.03.12. 07:16

Megkezdődött a kiránduló szezon, el is tévedt egy család a Bakonyban

Eltévedt egy nő két kisgyermekével a Bakonyban, a zirci rendőrök segítettek nekik. A rendőrséget, és egy mentőegyesületet arról kérdeztünk, mit kell tenni, ha eltévedtünk az erdőben.

Kovács Erika

A rendőrségre március 9-én, 18 óra körül érkezett bejelentés, hogy a Pest megyei Telkiben élő nő, öt és tíz éves gyermekével eltévedt a Csesznek környéki erdőben, erősítette meg értesülésünket Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens. A történtekről elmondta, a zirci rendőrök telefonon fel tudták venni a kapcsolatot az anyával, aki elmondta, hogy Csesznekről egy turistaútvonalon indultak el férjével és három gyermekükkel Bakonyoszlop felé. Az apa a legkisebb gyermekükkel 15 óra körül visszafordult, hogy a Cseszneken leparkolt autójukat felvegye, és a családot az útvonal végén, Bakonyoszlopnál várja. A nő és kislányai továbbmentek az erdőben a férjjel megbeszélt találkozóhely felé, de rájuk sötétedett, és elvesztették a tájékozódást.

A telefonáló elmondta azt is, hogy gyermekeivel egy magaslesre mentek fel, ott várták a segítséget. A helyszínhez érkező zirci járőrök szolgálati autóval Csesznek felől elindultak a turistaútvonal irányába, és az autó fényjelzésével próbáltak jelezni a kirándulóknak. Bakonyoszlop irányából egy rendőr, és egy vadász is megkezdte a kutatást, és fénnyel jeleztek a bajba jutottaknak. Kis idő múlva az anya telefonon mondta, hogy látja a jelzést. A bejelentést követő két órán belül a segítők megtalálták őket. A nő és gyermekei nem sérültek meg, a zirci rendőrök a Bakonyoszlopon lévő apához vitték őket, ahonnan hazautazott a család.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a túrázók biztonsága érdekében javasolta, aki túrázni, kirándulni megy, indulás előtt töltse fel a mobiltelefonját és használjon térképes alkalmazásokat. Tájékozódjon előzetesen a tervezett útvonalról, és még sötétedés előtt érjen célhoz. Bizonytalan, illetve ismeretlen helyről menjen vissza a lakott területre, vagy csatlakozzon más túrázó csoporthoz. A Bakonyban több helyen magas, akár másfél méteres az aljnövényzet a kiránduló útvonalon is, ezért ha elvesztette a turistajelet, forduljon vissza a legutolsó jelzésig. Ha eltévedt, maradjon egy helyben és hívjon segítséget. Fontos, hogy a túrázó őrizze meg a nyugalmát, és gondolja végig, honnan indult, hol találkozott emberekkel. Kovács Krisztián, a Bakonyi Önkéntes Mentő Egyesület képviseletében, aki már több mentésnél részt vett a Bakonyban, azt tanácsolta, hogy helymeghatározó alkalmazásokat töltsünk telefonunkra, amely tíz méteres körön belül meg tudja határozni pozíciónkat. Ezt a segélyhívón közölve, gyorsan meg tudnak találni minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!