visszaeső csaló

2019.06.12. 07:00

Elítélték a bank rendszerének hibáját kihasználó férfit

Közel két és fél millió forinthoz jutott három hét alatt az a férfi, aki kihasználta a bank hibáját. A bíróság három év börtönre ítélte.

Mátételki András

A magyaralmási Zs. Norbert nem először állt bíróság előtt csalás miatt. Az erősáramú berendezés-szerelő, 42 éves férfi még 2014-ben megbízást adott az ajkai kötődésű O. Ferencnek. A rossz anyagi körülmények között élő, 49 éves férfinek az volt a dolga, hogy magánszemélyeket vegyen rá arra, hogy az egyik banknál NET számlacsomagot és bankkártyaszerződést kössenek. Az elsőrendű vádlott, Zs. Norbert kikötötte, hogy a számlához internetes hozzáférést is igényeljenek, valamint ahhoz WEB-számla is kapcsolódjon.

Az értelmi szerző saját telefonszámát adta meg a tranzakciókhoz. Ezért napi ötezer forint ütötte a markát a vádlott-társnak. O. Ferenc azzal a mesével állított be ismerőseihez, hogy tőzsdézéshez a bankjánál NET számlacsomag nyitására van szüksége, amihez közreműködésüket kérte.

Zs. Norbert tisztában volt azzal, hogy a WEB-számla lehetőséget ad arra, hogy azonnali tranzakciókkal a rendszerek közötti adattovábbítás idejét és a rendszerek közötti pillanatnyi szinkronhibát kihasználja. A befizetett összeg kétszeresét tudta felvenni vádlott-társa segítségével. Egy-egy akció során csupán néhány másodperce volt a csaló­nak arra, hogy túljárjon az informatikai rendszer „eszén”. O. Ferenc az automatákból felvett készpénzt átadta Zs.-nek, illetve befizette a férfi feleségének a számlájára.

A bíróság megállapította, hogy a két férfi 2,4 millió forintos kárt okozott a banknak. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt Zs. Norbertet a Veszprémi Törvényszék jogerősen három év börtönre ítélte, míg bűnsegédje két év börtönbüntetését három évre felfüggesztették. Mindkettőjüknek meg kell fizetnie a bank kárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!