Hetente szükség van a munkájára

2019.08.15. 07:00

Bemutatkozik a hétvége egyik főszereplője: a királyszentistváni tűznél is munkába állt a mobil labor

A katasztrófavédelmi labor munkatársai ott vannak a baleseteknél, természeti katasztrófáknál, és az ő méréseik alapján hoznak döntést adott esetben arról, szükség van-e lakosságvédelmi in­tézkedésre.

Marton Attila

20190813 Veszprém Alföldi Ferenc tűzoltó százados, a katasztrófavédelmi mobil labor parancsnoka Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az egység működését és feladatait a veszprémi tűzoltóságon mutatták be a közelmúltban.

– A mobil labor a veszélyes anyagok környezetbe kerülésével járó balesetek, természeti és civilizációs katasztrófák esetén növeli a beavatkozó állomány, valamint a baleset környezetében élők biztonságát, méréseivel megalapozza a szakemberek döntéseit – mondta Csillag István tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. Hozzátette, a káresemény helyszínére speciálisan felszerelt gépjárművel mennek, amely alkalmas radiológiai, biológiai, valamint vegyi felderítésre.

Alföldi Ferenc, a veszprémi katasztrófavédelmi labor parancsnoka mutatja a speciális felszerelést
Fotó: Penovác Károly/Napló

Részt vesznek veszélyes üzemek hatósági ellenőrzésében és veszélyes áruk szállítási feladataiban is. A mobil labor munkatársai speciális vegyi, biológiai és radiológiai ismeretekkel rendelkeznek, felszereltségük megfelel az európai sztenderdeknek – jegyezte meg Csillag István.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Alföldi Ferenc tűzoltó százados, a katasztrófavédelmi mobil labor parancsnoka elmondta, az általuk használt jármű vegyi szenzorokkal és meteorológiai állomással ellátott, így a kikerült veszélyes anyaggal kapcsolatban intézkedést tudnak javasolni. A vegyiparban és a tűzesetek során leggyakrabban felszabaduló 18-féle anyagot tudják kimutatni, emellett radiológiai és biológiai felderítéshez szükséges eszközökkel is rendelkeznek. A mobil labor munkatársai egy speciális, a legmérgezőbb vegyi anyagoknak is legalább hatvan percig ellenálló védőfelszereléssel vannak ellátva.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A mobil labor állandó létszáma Veszprémben három fő, rajtuk kívül tizenöten vannak kiképezve ezekre a feladatokra. Az egység riasztási ideje munkaidőben húsz perc, de hivatali munkaidőn kívül is legfeljebb 25 perc, leggyakrabban a szerkocsikkal együtt indulnak a káresemény helyszínére. A parancsnok kérdésünkre elmondta, a Veszprém megyei labort a többi megyéhez képest többször, évente 50-60 alkalommal riasztják.

Alföldi Ferenc újságírói kérdésre elmondta, a királyszentistváni hulladéklerakónál keletkezett tűzben zömében műanyaghulladék égett, amelynek során főként klórvegyületek és szén-monoxid szabadult fel. Hozzátette, lakott területen nem haladta meg a határértéket a veszélyes anyagok koncentrációja, mert a szél felhígította azt.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Elmondta, a széliránynak megfelelően folyamatosan végezték a méréseket a környező településeken. Szombaton a délnyugati szél miatt Királyszentistvánon, Sólyban, Hajmáskéren és Vilonyán kellett többször mérniük, vasárnap Papkeszin és Balatonfűzfőn, hétfőn Vilonyán és Királyszentistvánon. A szakember elmondta, az oltás azért húzódott el, mert az összetömörített, bálázott hulladék közé nem lehetett bejuttatni az oltóvizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!