négylábú figyelő

2019.09.29. 07:00

Komoly feladatra készül: Barack Veszprém megye negyedik polgárőr kuvasza lehet

Naponta látják Zalaerdőd lakói Barackot, az öt hónapos kuvaszt, amint gazdáival sétál a sport­pályára.

Tisler Anna

smart

Sokaknak feltűnt, hogy a fiatal, még játékos korban lévő kutya milyen fegyelmezett. Tudja, mit jelent az állj, ülj parancs, póráz nélkül sem fut ki az úttestre. Aki közel megy hozzá, az okát is tudhatja. Hámján ott a polgárőrség felirat. Barack, aki gazdái kedvence, komoly feladatra készül. Balázs Ferenc, a helyi polgárőr-egyesület elnöke és fia, Péter, aki ifjú polgárőr, kilencedikes gimnazista, amióta elhozták a kutyát a révfülöpi tenyésztőtől, Szabóné Pál Erikától, sokat és cél­irányosan foglalkoznak vele, hogy felkészítsék a komoly feladatra.

Sétálni többnyire Péter viszi, édesapja a feladatokat gyakorolja. A képzésen túl külsejére is gondot fordítanak, aminek meg is lett már az eredménye. Az augusztusi sárosfői CAC versenyen bébi kategóriában nagyon ígéretes minősítést kapott. A cél az is, hogy a magyar kutyafajtát, a kuvaszt népszerűsítsék.

Barack hamarosan kutya­iskolába is jár majd. A polgárőrszolgálatra kiválasztott kutyák egyéves korukban teszik le az első vizsgát. A szolgálat ellátásához ugyanis bizonyítani kell a gazdának és a kutyának is, hogy jól tudnak együtt dolgozni, a polgárőr ismeri a szolgálat ellátásával kapcsolatos szabályokat, a kutya pedig engedelmeskedik neki minden helyzetben.

Balázs Ferenc és fia, Péter Barackkal Fotó: Tisler Anna

Balázs Ferenc elmondta, Molnár Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség lovas és kutyás tagozat elnökhelyettesének leveléből értesült, hogy újra van lehetőség az Agrár­minisztérium és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének támogatásával az Országos Polgárőr Szövetség mintaprogramján belül kuvasz kölyökkutya beszerzésére. Azonnal jelentkezett.

A Veszprém megye határánál fekvő, 150 fős községben jó szolgálatot tesz a kiképzett kutya a közrend fenntartásában. Sok az egyedül élő idős ember, vannak üresen álló ingatlanok is. A polgárőrök éjszaka gyakran vannak szolgálatban, amihez legalább két ember kell, kutyával viszont komoly megerősítés ez a külterületi szolgálat során. A településnek több négyzetkilométer külterületi része van, amelynek ellenőrzését a kutyás szolgálat nagymértékben megkönnyíti. Az állatnak komoly pszichikai hatása van, és veszély esetén a gazdáját meg tudja védeni.

Molnár Zoltántól megtudtuk, Barack a negyedik kuvasz, amely Veszprém megyében polgárőrszolgálatra való kiképzés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!