négy feladat várt rájuk

2019.09.12. 07:00

Veszprémi mobil labor nyerte a regionális versenyt

Veszprémi győzelem született a katasztrófavédelmi mobil laborok területi versenyén, Zalaegerszegen, a minap. Eszerint Alföldi Ferenc százados, parancsnok, Nagy Péter őrnagy, és Kempelen Domokos hadnagy vehet majd részt az országos megmérettetésen, tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.

Kovács Erika

A versenyen radioaktív sugárzást mértek, és mérgező anyagokat kerestek a tetőtől talpig védőfelszerelésbe öltözött katasztrófavédelmi szakemberek. Heves, Veszprém, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye háromfős csapatai, négy feladatot teljesítettek a Zalaegerszeg melletti Gébárti-tó partján, és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Május 1. utcai bázisán.

A tóparton a laborosok légszennyezettséget mértek, és a mikro-meteorológiai állomás adatai alapján a szennyezés terjedését számolták ki, valamint olyan vízszennyező hulladékokat kellett azonosítaniuk, mint az üzemanyag, a hypo, vagy a műtrágya. Az igazgatóság bázisán életszerű helyzeteket teremtettek a versenyzőknek. Az egyik feltételezés szerint egy helyiségben magatehetetlen fiatalokat találtak, és a kiérkező mentősök abban kértek segítséget, hogy a labor elemezze, és határozza meg egy üdítővel kevert vegyszer összetételét a fiatalok ital maradékából.

A másik szituáció szerint egy diplomáciai eseményen a biztonsági őrök által megzavart, és menekülő betörők két táskát dobtak el. Az egyikből fehér por szóródott ki, a másikban pedig sugárzó anyag jelenlétére utaló jelzést találtak. A katasztrófavédelmi mobil laboroknak az volt a feladata, hogy a veszélyes vegyi, radioaktív és biológiai anyagokkal kapcsolatos eseményeket derítsék fel, és az anyagokkal összefüggésben történő baleseteknél biztosítsák a tűzoltók biztonságos munkafeltételeit. Adott esetben ugyanis a mobil laborok biztosítják ugyanis a veszélyhelyzethez szükséges adatok gyűjtését, rendszerezését, feldolgozását, a mérgező, fertőző vagy sugárzó anyagok meghatározását.

A labor mérési adatai alapján történnek meg a lakosság védelmét célzó intézkedések is. A katasztrófavédelmi szakemberek fejlődése, ismereteinek szinten tartása kiemelt célja volt a versenynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!