Csatárhegyről mentették ki az ebet

2019.12.03. 19:00

Kegyetlenül tartotta kutyáját: belenőtt az állat nyakába a lánc

Belenőtt a lánc egy lesoványodott rajzos németjuhász-ónémetjuhász kutya nyakába. Az állat egy fához kikötve szenvedett, maga alá végezte dolgát, utolsó pillanatban mentették meg az életét. Gazdája ellen állatkínzás miatt nyomoznak.

Kovács Erika

Fotó: rendőrség

Fotó: rendőrség

- Itt kóborolt a kutya nyáron, befogadtuk, adtunk neki enni. Megkötöttük, vártuk a gazdáját, közben hozzánk nőtt – ezt mondta név nélkül egy férfi Veszprém-Csatárhegyen. Körülötte az udvarán szemét hevert szanaszét, a férfi úgy érvelt, itt nincs szemétszállítás, ő hordja el azt, de most elromlott az autója, amiatt torlódott fel a sok hulladék. A kutyáról közölte még, az állatnak eleinte volt nyakörve, de elszakadt, így láncot tett rá, ami belenőtt a nyakába. Ezt ő nem vette észre a szőrétől, meg aztán – ahogy fogalmazott – el is felejtette. Amikor volt pénze, vett konzervet, tápot.

Fotó: rendőrség

Az Ultimátum Állatvédelmi Alapítványtól megtudtuk, november 29-én, pénteken riasztották őket a Veszprémi Rendőrkapitányságtól (VRK), feltehetően állatkínzáshoz. Miután a szerencsétlen kutyát kihozták az állatmentők az udvarból, ahol egy rövid lánccal, fához kötötték ki, látták, hogy a lánc belenőtt a nyakába.

Fotó: Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

A veszprémi Kedvenc állatorvosi rendelőben Pásztor István állatorvos altatásban eltávolította a kutya nyakáról a láncot, bevarrta a sebet, és gyógyszereket is adott neki. Az állatorvos szerint napok múlva elpusztulhatott volna az állat a borzalmas körülmények miatt. Az eb most az alapítványnál lábadozik, ahol abban is segítik, hogy mentálisan is megnyugodjon.

Az állatmentők felidézték, a kutya sárban állt, mozogni nem tudott, így maga alá végezte el a dolgát, mindez ráragadt, amit a kutyakozmetikus másfél órán át tisztított le róla, hogy el tudja kezdeni a fürdetést. Nem volt csipje, nem kapott oltást, sem féreghajtót, az állat nagyon vékony, kilátszanak a csontjai. Gazdái néhány szelet száraz kenyeret dobtak ki neki a sárba, azt eszegette.

Fotó: Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

A kutyát, ami rajzos németjuhász és ónémetjuhász keverék, Milának nevezték el, sétáltatják, rehabilitálják, vitamint, jó minőségű tápot kap. Ha minden jól alakul, két-három hónap múlva gondos gazdához kerülhet. Mila gyönyörű, fiatal kutya, bíznak a gyors felépülésben. Az állatmentők szerint, aki nem képes normális körülmények között tartani állatot, ne fogadja be!

Fotó: Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

Aradi Virág, megyei rendőrségi sajtószóvivő közölte, nyomoz a VRK állatkínzás miatt egy 33 éves férfival szemben. A megyei rendőr-főkapitánysághoz november 29-én, este érkezett bejelentés, hogy a veszprémi Csatárhegyen egy fához láncolt kutya napok óta vonyít, többször összeesett. A kiérkező járőrök egy lesoványodott, sáros, koszos, ázott, rossz állapotú németjuhász jellegű ebet találtak. Nyakában másfél méteres lánc lógott, ami benőtt a nyakába. A rendőrök egy veszprémi állatvédelmi alapítványnak adták át a kutyát, akik gondoskodtak az egészségügyi ellátásáról. A nyomozók azonosították az eb tulajdonosát, egy 33 éves férfit, akit december 3-án gyanúsítottként kihallgatták.

Csonka Balázs ügyvéd kérdésünkre elmondta, ha az állatkínzás bebizonyosodik, három évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat a férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!