Bűnmegelőzés

2020.01.29. 07:00

Hátrányos helyzetű fiatalok kaptak hangszereket a veszprémi rendőrségen

A rendvédelem meghatározó területe a bűnmegelőzés, amelybe célszerű beépíteni az értéket közvetítő zenét, így érvelt Fellegi Norbert ezredes, Veszprém megyei rendőrfőkapitány a hátrányos helyzetben élő gyerekek körében indított Út a biztonsághoz és a Zene az kell! nevű programok mellett kedden a rendőrség színháztermében, ahol hangszereket adott át az említett fiataloknak.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Akos

-Tavaly indította el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával az Út a biztonsághoz elnevezésű bűnmegelőzési programot, emlékeztetett Fellegi Norbert. A megyei rendőrfőkapitány hozzátette, a program különösen jelentős Veszprém megyében, ahol az idegenforgalomnak meghatározó szerepe van. Üdvözölte az említett program részeként indított Zene az kell! című projektet, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indult, majd alkalmazták Veszprém megyében is a helyi sajátosságok mellett. Mint mondta, a zenét, ami értéket közvetít, célszerű beépíteni a bűnmegelőzésbe.

A muzsikával ezúttal a bakonyoszlopi lakásotthon lakóit szólítják meg, amit a rendőrfőkapitány külön üdvözölt. Futtató Norbert alezredes, a VMRFK bűnmegelőzési osztályvezetője aláhúzta, a zenéléssel, és más, megelőzéssel kapcsolatos rendőrségi programokkal fejlődnek a gyermekek képességei, készségei. Így könnyebben fogadják be a bűnmegelőzési ismereteket, amelyek növelhetik személyes biztonságukat, és megelőzhetik áldozattá válásukat.

Rybár Judit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltség​ének igazgatója arról beszélt, hogy az általa vezetett rendszerben 574 gyermekről gondoskodnak. Céljuk, hogy a gyerekek szabadidejüket hasznosan töltsék el. A VMRFK képviselőivel rendszeres kapcsolatban állnak, akik egyebek mellett a kábítószer fogyasztás megelőzéséről beszéltek a lakóiknak, és a fiatalok részt vettek drámapedagógiai foglalkozásokon, hallottak előadásokat a prostitúcióról, gyermekkereskedelemről is. Az igazgató üdvözölte a komplex bűnmegelőzési programot, amit a lakásotthonban élő fiataloknak a szabadidő hasznos eltöltésére indítanak zenetanárok, szakemberek részvételével, és ezzel fejlesztik a fiatalok bűnmegelőzési ismereteit. A hangszeres zenetanulás kiválóan alkalmas a szabadidő hasznos eltöltésére, jó szórakozás, felkelti az érdeklődést, új utakat nyit, új képességeket fejleszt.

A köszöntők után Fellegi Norbert rendőrfőkapitány hangszereket adott át Rybár Judit igazgatónak, majd Szalóky Béla alezredes vezetésével a Készenléti Rendőrség Zenekara kitűnő muzsikával ajándékozta meg a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!