rendőrség

2020.05.15. 16:00

Több Veszprém megyei településen is lecsaptak az unokázós csalók

Az unokákra hivatkozva csalt ki pénzt egy csopaki, egy herendi és két balatonfüredi idős embertől valaki május 9-14 között, közölte Aradi Virág, megyei rendőrségi sajtóreferens.

Kovács Erika

Fotó: archív

A telefonáló az unoka szomszédjának adta ki magát, máskor arra hivatkozott, hogy autóbalesetet szenvedett az unoka, emiatt sürgősen pénzre van szüksége. Volt példa arra is, hogy az illető az unoka nevében mutatkozott be. Több idős ember át is adott nagyobb összeget a csalónak. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) közölte, hogy a csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel az embereket, de megtörténik, hogy a kiszemelt áldozat lakóhelyén puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon keresnek információkat.

A VMRFK a megelőzés érdekében kiemelte, ne higgyenek a hasonló telefonálóknak.

Például hívják fel az unokát, hogy igaz-e, amit az idegen állít? A megelőzést szolgálja, ha nem beszélnek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és ne adjanak nekik pénzt. Gyanús ismeretlennél jegyezzék meg személyleírást, az autó rendszámát.

Ha valaki egy szolgáltató nevében mutatkozik be, kérjék el az igazolványát, ellenőrizzék le az ügyfélszolgálaton. Ha felmerül bűncselekmény gyanúja, hívják a 112-es segélyhívót. Sokat segíthet, ha az idősek családja, ismerősei beszélnek az időseknek hasonló esetekről, illetve a megelőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!