Halálos lökésért fogházbüntetés

2020.10.20. 07:00

Tragédia a füredi éjszakában: összeszólalkoztak, meglökték, belehalt a családapa

A tragédia tavaly decemberben történt a Balatonfüreden. A 21 éves S. Róbert 19-én barátaival töltötte az idejét az egyik pizzériában, ahol nagy mennyiségű whiskyt és sört ivott.

Mátételki András

Fotó: pixabay.hu

A vádlott éjfél után hazaindult, a Köztársaság utcában összetalálkozott két középkorú férfival, akik a városi vegyes kar tagjaként évzáró vacsora után sétáltak haza.

Beszélgetés közben a későbbi áldozat felvetette, miután cigarettát adott az ismeretlen fiatalnak, hogy beállhatna közéjük a templomi kórusba. A nyugodt társalgás összeszólalkozással folytatódott: egy idő után kölcsönösen szidalmazták egymást. Ahogy a tárgyaláson elhangzott, a büntetett előéletű fiatal többször otthagyta a férfiakat, majd visszament hozzájuk tovább veszekedni. Utoljára már futott feléjük és tenyérrel szemből meglökte áldozatát. Az ötvenéves, kétgyerekes családapának az aszfalton betört a koponyája. Életveszélyes sérüléseibe tíz nappal később a kórházban belehalt.

A Füreden nem éppen szelíd természetűként ismert vádlott a tárgyaláson elismerte a halálos lökést, azzal védekezett, hogy az apa támadt rá, ő csak védte magát. Vallomásának két tanú is ellentmondott. Az áldozat kórustársa azt állította, hogy csak a vádlott lökött: „Két kézzel mellkason lökte A.-t, aki hanyatt esett. Lehajoltam hozzá, a szeme nyitva volt, a füléből folyt a vér. Hiába szólítgattam, nem felelt. Hívtam a 112-t.”

A drámai jeleneteknek csak részben volt szemtanúja egy 44 éves férfi, aki otthonában még hajnalban is dolgozott. A kiabálásokra kinyitotta lakása ablakát, s azt látta, hogy elmegy, majd visszajön a vádlott a két férfihez. Tanúja volt, ahogy az áldozatot meglökik, majd észlelte a puffanást, ahogy földre zuhan: „Hallottam, ahogy a barátja többször szól a társához. Gondoltam, nagy lehet a baj, ezért lesiettem hozzájuk. Aztán hívtam a rendőrséget.”

A perbeszédek után Gyenizse Zsolt bíró hirdetett ítéletet: gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt S. Róbertet három és fél év fogházra ítélte, s kötelezte a 209 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az indoklásban elhangzott, az elhunyt kezdeményezte a vitát, ugyanakkor a tanúk nem igazolták a vádlott jogos védelmi helyzetét. Súlyosbító körülményként vette figyelembe a bíró a vádlott büntetett előéletét. (S. Róbert próbaidő alatt követte el a bűncselekményt, ezért a lopás miatt rá korábban kiszabott egy év fogházbüntetést utólag kell letöltenie.)

Az ügyész elfogadta az első fokú döntést. A vádlott és védője felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. Az ügyben a végső szót a Győri Ítélőtábla mondja ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!