veszélyeztette a megrendelő életét

2020.11.30. 16:00

Kétnapos tanfolyam után vállalt gázkazánszerelést egy férfi Szentgálon

Foglalkozás körében elkövetett, szándékos veszélyeztetés bűntettével és csalás vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a férfit, aki kétnapos csőhálózat-építői tanfolyammal, szakképzettség nélkül szerelt fel egy gázkazánt úgy, hogy veszélyeztette a megrendelő életét, közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

Kovács Erika

A 26 éves bútorasztalos férfi gáz- és kazánszerelőnek adta ki magát, és így vállalta el egy szentgáli ház kazánjának cseréjét.

Használt gázkazánt vitt a cseréhez, amit engedélyezett épületgépészeti terv nélkül, a korábbitól eltérő helyre szerelt fel. Miután nem tudta üzembe helyezni, felajánlotta, hogy új kazánt vásárol, és erre 200 ezer forintot kért a megrendelőtől, aki ezt ki is fizette. A férfi viszont az új helyett 25 ezer forintért egy használt berendezést vett, és azt helyezte üzembe.

A szabálytalanul felszerelt kazán miatt a levegő szén-monoxid- és szén-dioxid-tartalma megnőtt a helyiségben, de szerencsére a kazán füstgáztermosztátja leállította a működést.

A férfit a megrendelő visszahívta, aki a kazán hibaüzenetét kiiktatta, és a berendezést ismét szabálytalanul helyezte üzembe. A kazán beépített biztonsági rendszere ekkor is közbelépett, és újra megmentette a ház lakójának életét.

A megrendelő ezek után már nem érte el a férfit, ezért gázszerelő mestert hívott, aki azonnal meglátta a szabálytalanságokat, ezért értesítette a gázszolgáltatót, amely hívta a katasztrófavédelmet. Utóbbi helyszíni vizsgálatot tartott, és életveszélyesnek minősítette a gázkazán égéstermék-elvezető rendszerét, ezért megtiltotta a használatát.

Az ügyészség a férfival szemben tárgyalás mellőzésével felfüggesztett börtönbüntetést és a gáz- és kazánszereléstől végleges eltiltását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak.

A férfinak egy segítője is volt, aki társa képzetlenségéről nem tudott, de a ház lakójának megtévesztéséről igen, és a pénzből is részesült. Ezt a férfit az ügyészség a csaláshoz nyújtott bűnsegédlettel vádolta meg, és vele szemben pénzbüntetést indítványozott.

Az ügyészség mindkét férfival szemben indítványozta a csalással szerzett összeg elkobzását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!