Balaton

2021.03.03. 18:01

Pusztított a tűz Fonyódnál

Százhúsz hektáron égett a Nagyberek szombaton. Több mint ötven tűzoltó vasárnap hajnalra tudta eloltani a lángokat. A természetvédők abban bíznak, hogy a pusztítás miatt sem hűltek ki azok a megtalált tojások, amelyek egy rétisas fészkében voltak, amíg az égi ragadozók menekülni kényszerültek.

Góz Lilla

Szombat délután érkezett a bejelentés a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz, hogy tűz van a Nagyberekben Fonyódnál. Több mint ötven somogyi és zalai tűzoltó több oldalról támadva, kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel harcolt a százhúsz hektárnyi területen a tűzzel. A beavatkozást nehezítette az időnként megélénkülő szél és a lápos, mocsaras, nehezen járható terület. Csaknem tizenegy óra leforgása alatt sikerült teljesen eloltaniuk a lángokat.

– A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának hétvégi felmérése szerint 127 hektárnyi területet érintett a tűz – mondta el Rozner György, a Kis-Balaton – Nagyberek Tájegység vezetője. Hozzátette: helyszíni szemléjük során elpusztult csigákat, kisebb emlősöket találtak eddig.

– A kétéltűek megkezdték a szaporodási időszakukat, a békák, gőték már rakják petéjüket a Nagyberek mocsaras-lápos területein és ezeket az állatokat érintette leginkább a tűz – sorolta Rozner György. Kiemelte: egy rétisasfészek nagy szerencsére nem sérült meg, viszont volt benne két tojás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!