gyerek- és anyagyilkosság

2021.04.15. 18:14

Életfogytig tartó büntetést kapott első fokon a baglyasi kettős gyilkosság vádlottja

Fegyházban letöltendő tényleges életfogytiglanra ítélte Polgár András bíró a Veszprémi Törvényszéken április 15-én B. Zs.-t, aki a gyanú szerint kioltotta egy 22 éves édesanya és kétéves gyermeke életét 2018. szeptember 27-én este egy Várpalota melletti Baglyas-szőlőhegyi házban.

Kovács Erika

Keszthelyi Kálmán védő csütörtökön megkeresésünkre elmondta, elsőfokú ítéletet hozott a törvényszék, amelynek határnapját korábban május 6-ra jelölte meg. Azonban ma befejeződött a bizonyítási eljárás, ezután az ügyész és a védő megtartotta perbeszédét, majd a bíró kihirdette az ítéletet.

Az ügyben a bíróság tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának a lehetőségét kizárta, és tíz évre eltiltotta a közügyektől.

A bíróság a vádlott letartóztatását továbbra is fenntartotta. A vádlotti, illetve a védői fellebbezés bizonyítottság hiányában felmentésre, másodlagosan a kiszabott szankció enyhítésére irányul. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, de a fellebbezés miatt a Győri Fellebbviteli Főügyészséghez kerül az ügy, majd onnan továbbítják a Győri Ítélőtáblához, ahol meghozzák a jogerős határozatot.

Keszthelyi Kálmán ügyvéd: Az ügyben a bíróság tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának a lehetőségét kizárta
Fotó: Kovács Erika/Napló

Amennyiben a jogerős határozat megegyezik az elsőfokú ítélettel, akkor az emberi jogi bíróság gyakorlatát követve a magyar büntetőjog rendszerében 40 év múlva felterjesztést kell tenni a köztársasági elnökhöz kegyelem céljából. Kérdésünkre, hogyan fogadta a vádlott az ítéletet az ügyvéd elmondta, nem sok érzelmet mutatott, viszonylag nyugodtan vette tudomásul az ítéletet. Az utolsó szó jogán továbbra is tagadta B. Zs. a terhére rótt cselekmény elkövetését.

Az ügyről korábban megírtuk, vádat emelt a főügyészség több ember, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt a 40 éves B. Zs.-vel szemben, aki a gyanú szerint kioltotta egy 22 éves édesanya és kétéves gyermeke életét 2018. szeptember 27-én este egy Várpalota melletti Baglyas-szőlőhegyi házban. Az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott az ügyben eljáró Veszprémi Törvényszéknek. B. Zs. már az előkészítő ülésen sem emlékezett semmire. Bűnösségét nem ismerte el, azt mondta, „nincs közöm a halálukhoz, nincs erről emlékem”. Az ügyészi kérdésre, hogy korábban többször is miért tett beismerő vallomást, úgy mondta: „Emlékeim összevissza cikáztak. Nem én öltem meg őket.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!