Megtévesztő dokumentumok

2021.12.22. 15:00

Hamis nyelvvizsga-bizonyítványok: öt embert gyanúsítanak a veszprémi rendőrök

A rendőrség öt embert hallgatott ki gyanúsítottként közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Veszprémben.

Forrás: Pixabay

Egy felsőoktatási intézmény tett feljelentést a rendőrségre, hogy irodájukban oklevél kiadása céljából hamis nyelvvizsga-bizonyítványt nyújtottak be 2019 nyarán - írja a police.hu. Az eljárás adatai szerint a valótlan iratot az egyik volt hallgatójuk férje vitte be, hogy felesége megkaphassa a diplomáját. A 39 éves Fejér megyei férfi gyanúsítotti kihallgatásán elmondta, hogy egy interneten talált elérhetőség segítségével jutott hozzá többszázezer forintért a félrevezető tanúsítványhoz. 

A büntetőeljárásban végrehajtott adatgyűjtések eredményeként a nyomozók eljutottak egy 44 éves körösnagyharsányi lakoshoz, aki a hamisítással kapcsolatba hozható volt. A férfi lakásán elvégzett kutatás során a rendőrök lefoglalták a megtévesztő dokumentumok előállításához használt bélyegzőnyomatokat. 

A nyomozás alatt további három embert - két nőt és egy férfit - hallgattak ki gyanúsítottként a bűnügyesek, akik szintén hamis nyelvvizsga-bizonyítvány vásárlásában és felhasználásában közreműködtek. Mind az öt gyanúsított ellen közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak büntetőeljárást.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Veszprémi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az illetékes ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!