Kamond közelében fogták el őke

2022.09.02. 15:00

16 migránst szállítottak bérelt furgonjukban a lett vádlottak

Az Ajkai Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állított két lett állampolgárságú férfit, aki augusztus 3-án egy kisteherautóval akart a jogszabályi rendelkezések megkerülésével 16 migránst Magyarországról Ausztriába szállítani.

Veszprém Megyei Főügyészség

A 19 és 25 éves vádlottak az előző nap Szlovákiában kibérelt gépkocsival augusztus 3-án hajnalban a magyar–szerb határ közelébe mentek, és egy mobiltelefonos applikáción keresztül megadott helyen vették fel járművükbe a 16, magát afgán állampolgárnak valló migránst, aki embercsempész segítségével illegálisan lépett Magyarország területére, és szállításuk díjaként előzőleg 2500 eurós összegeket helyeztek letétbe. 

A vádlottak a Magyarországon tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyeket az államhatár jogellenes átlépésével akarták Ausztriába szállítani a személyek szállítására alkalmatlan, áruszállításra kialakított gépkocsi biztonsági berendezések nélküli, levegőtlen rakterében, víz és élelem nélkül.

Az elkövetők, gépkocsijukban az illegális határátlépőkkel, augusztus 3-án reggel a 8-as számú főúton Veszprém irányából Ausztria felé haladtak, amikor a rendőrök Kamond közelében feltartóztatták és elfogták őket.

Az ügyészség az elkövetővel szemben gyorsított eljárásban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására és a közügyek gyakorlásától történő eltiltására tett indítványt az Ajkai Járásbíróságnak. A bíróság szeptember 1-jén meghozott ítéletével mindkét vádlottat négy év börtönbüntetésre ítélte és nyolc évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítéletet a vádlottak és védőik a tárgyaláson, majd az ügyész is tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!