Két percet szánt a betegre

2022.09.21. 11:00

Gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat egy Veszprém megyei orvos ellen

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a 71 éves orvost, aki annak ellenére, hogy a beteg állapota indokolta volna, a férfi ellátását CT-vizsgálat nélkül fejezte be az egyik Veszprém megyei kórházban.

Forrás: Pixabay

A vádirat szerint a mentők 2021. május 9-én este szállították kórházba a sértettet, aki közterületen elesett, a feje megsérült és eszméletvesztése volt – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség. Erről, illetve a sértett egyéb ismert betegségéről tájékoztatták az ügyeletes orvosként szolgálatot teljesítő vádlottat, 

aki ezek után két percet foglalkozott a beteg vizsgálatával és ellátásával. 

A férfi fejsérülését felületes horzsolásként diagnosztizálta, és úgy ítélte meg, hogy az nem igényel további traumatológiai ellátást. Miután azonban a beteg lehelete alkoholos volt, sokktalanítás céljából a sürgősségi osztályra utalta tovább anélkül, hogy az ott ügyeletben lévő kollégáival erről egyeztetett volna. 
A sértett ezek után a sürgősségi betegellátó részlegen várakozott, majd mintegy negyedóra elteltével a biztonsági őr segítségével, aki úgy tudta, hogy az ellátása befejeződött, értesítette családtagjait a kórházba kerüléséről, illetve arról, hogy már mehet is haza. 
A férfit egy hozzátartozója és egy barátja mintegy másfél órával később hazavitte a lakására, ahol a ház külső villanykapcsolóját kereső, addig a kerítésbe kapaszkodó, térben és időben nem kellően orientált sértett elesett, fejét a betonba ütötte és ez alkalommal is az eszméletét vesztette. 

A balesetet követően a mentők ismét a kórházba szállították, ahol koponyasérülése következtében, a soron kívül elvégzett CT-vizsgálat során elhunyt. 

Az egészségügyi szakmai irányelvek alapján a vádlottnak az eredendően is eszméletvesztéses fejsérüléssel kórházba szállított és vélelmezetten ittas beteg CT-vizsgálatát kellett volna elrendelnie, és csak annak eredményétől függően dönthetett volna a további ellátásáról, ezt azonban elmulasztotta. Ugyanakkor az már nem állapítható meg, hogy az időben megkezdett és a szakmai előírásoknak megfelelő ellátással a sértett élete biztosan megmenthető lett volna. 
Az ügyészség a vádiratában az elkövetővel szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a vádlottat tiltsa el az orvosi foglalkozás gyakorlásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!