Bíróság

2022.11.18. 17:00

Hatvan nap helyett egy év büntetést kapott az agancstolvaj

Eredményes ügyészi fellebbezést követően súlyosbította a Veszprémi Törvényszék annak a 45 éves, büntetett előéletű férfinak a büntetését, aki 2020 novemberében, röviddel azt követően, hogy a sértett által üzemeltett Zirc melletti farmon kezdett dolgozni, az egyik raktárból szarvasagancsokat lopott.

Veszprém Megyei Főügyészség

Forrás: pixabay.com

A jogerős ítélet szerint a lovászként alkalmazott elkövetőnek a munkakörénél fogva hozzáférése volt a raktár kulcsához, ahol négy gímszarvas-trófeáról a négy pár agancsot gyorsvágóval lefűrészelte és ellopta, majd értékesítette egy olyan személynek, aki azok eredetéről nem tudott. A Veszprémi Járásbíróság a férfit kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért 60 nap elzárásra ítélte. Az ügyész a kiszabott büntetés súlyosbításáért fellebbezett, amelyet a Veszprém Megyei Főügyészség fenntartott, és indítványozta, hogy a másodfokú bíróság börtönbüntetést szabjon ki a vádlottal szemben, valamint rendelje el két korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének utólagos végrehajtását, miután az újabb bűncselekményt ezek próbaideje alatt követte el. A Veszprémi Törvényszék az ügyészség álláspontjával egyetértve szükségesnek látta a többszörösen büntetett előéletű vádlott büntetésének szigorítását, akit korábbi felfüggesztett büntetései sem tartottak vissza az újabb, munkáltatója sérelmére, a munkába állásától számított egy hónapon belüli bűnelkövetéstől, melynek során a trófeák megrongálásával az agancsok értékénél lényegesen nagyobb kárt okozott. A másodfokú bíróság ezért a férfit a 60 nap elzárás helyett 1 év börtönbüntetésre ítélte, 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és elrendelte a korábbi szabadságvesztés büntetésinek utólagos végrehajtását, továbbá a megszerzett agancsok mintegy 100 000 forintot kitevő értékének erejéig vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!