Bíróság

2023.08.30. 11:00

Jogosítvány nélkül vezetett, balesetet okozott - felfüggesztett büntetést kapott a füredi férfi

Felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a bíróság a jogosítvány nélkül balesetet okozó férfit

Forrás: illusztráció

A Tapolcai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével közúti baleset okozásának vétsége miatt végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett 10 hónap szabadságvesztés büntetést és 2 év közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki a 26 éves füredi férfivel szemben.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. május 23. napján a 7313. számú közút 13-14. km szelvénye közötti útszakaszon, Kékkút felől Tapolca irányába tartott. Köveskál belterületén a Tapolcai Rendőrkapitányság járőrei közúti ellenőrzés érdekében meg akarták állítani a vádlott által vezetett személygépkocsit, azonban a vádlott a rendőri jelzésnek nem tett eleget, az ellenőrzést a kormányt balra rántva kikerülte és nagy sebességgel tovább hajtott Tapolca irányába, mivel vezetői engedéllyel nem rendelkezett, így próbálta kivonni magát a rendőri eljárás alól. A vádlott a menekülése során a sebességét nem az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg, ezért a 7313. számú közút lakott területen kívüli szakaszán egy jobbra ívelő kanyar után elveszítette uralmát a jármű felett, a személygépkocsival az út bal oldalán lévő erdős területre sodródott, ahol a jármű elejével egy fának ütközve állt meg. A vádlott által vezetett személygépkocsiban utasként helyet foglaló sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott cselekményével megszegte a KRESZ-ben foglalt azon közlekedési szabályt, mely szerint a járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni.

A vádlott azzal a magatartásával, hogy a közúti közlekedés szabályainak megszegésével a sértettnek gondatlanságból 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, megvalósította a közúti baleset okozásának vétségét.

A büntetővégzés jogerős - közölte a Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!