Október 23.

2023.10.23. 17:15

Diktatúra helyett szabadság, behódolás helyett önállóság

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést hétfőn a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó

A megjelenteket Pintér Kornél, a szervezet elnöke köszöntötte, majd a Csopaki Református Általános Iskola 6. osztályos tanulója, Pintér Zselyke Ida szavalta el Sipkay Barna Üzenet című versét.

Kovács Áron önkormányzati képviselő beszédében hangsúlyozta, a magyar sors újra és újra harcolni nemzeti szuverenitásunkért, újra és újra megküzdeni szabadságunkért, időről időre ellenállni a behódolási, önfeladási törekvéseknek. 

– A magyarok történelme nem birodalomépítésről, nem gyarmatosításról, nem eszméink erőszakos exportálási kísérletéről, hanem szabadságharcokról, függetlenségi törekvésekről, a nemzeti önrendelkezésért vívott újabb és újabb küzdelmekről szólt – mondta. – Hol birodalmak ellen, hol eszmékkel szemben, hol újra lövedékektől kell magunkat megvédenünk. 

Szerinte a magyar sors különös sajátossága, hogy bár ezeket a csatákat rövid távon rendszerint elveszítjük, mégis egységbe forrasztja nemzetünket, identitásunk szerves részévé válnak, és később, akár évtizedek múlva hozzák meg gyümölcsüket. 

– Az 1990-es rendszerváltoztatás gyökere, eredője 1956 volt – fogalmazott a képviselő. – Eredményei pedig javarészt az '56 októberében megfogalmazott követelések teljesülését jelentik. Nincs kétség afelől sem, hogy a '89-90 után éledő nemzeti mozgalmak mind '56 szellemi örökösei. A forradalom gyümölcse 33 év után érett be, de a következő 33 év is arról szólt, hogy a kivívott eredményeket, nemzeti értékeinket újra és újra meg kellett védenünk, s nem lesz ez másként a következő 33 évben sem. 

Hangsúlyozta: 1956 még a hősökkel és hősiességgel teli szabadságharcok közül is kiemelkedik. Hősöket adott nemzetünknek egy olyan évszázadban, amely telis-tele volt antihősökkel, határainkon innen és túl egyaránt. Ahogy a pesti srácok Molotov-koktélokkal harcoltak az akkori világ legerősebb hadseregével szemben, nemcsak a kommunistákon túli világ elismerését vívták ki, hanem világossá tették: a kommunizmus békés, demokratikus átalakulására nincs esély. Úgy vélte: '56 októbere sokkolta a kommunista vezetést. A forradalom megmutatta, hogy pillanatok alatt összeomolhat a rendszer, és az ettől való félelem alapjaiban alakította ki később a Kádár-rendszer politikáját. De '56 októbere búvópatakként ott volt a megtorlásokat, besúgóhálózatot, ellehetetlenített életpályákat túlélő ellenzéki mozgalmakban, hogy aztán 1990 után teljesítse be küldetését. 

– Nemzeti függetlenségünk újra és újra veszélybe kerül –  jelentette ki Kovács Áron. – Globalista törekvésekkel és erőteljes nemzetközi nyomással próbálnak megfosztani attól a képességünktől, hogy sorsunkat magunk alakítsuk. Most fegyvert nem szegeznek ránk, de szuverenitásunk egy részét akarják elvenni azok, akik a közös európai egyesült államok létrehozását tekintik céljuknak. Feladatunk, hogy tovább vigyük 1956 legfontosabb üzenetét: diktatúra helyett szabadság, behódolás helyett önállóság, önfeladás helyett a nemzeti szuverenitás. 

A megemlékezés végén a jelenlévők a megkoszorúzták az emlékhelyet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!