Börtön várhat rá

2024.01.31. 15:30

Kiskorú veszélyeztetése, kapcsolati erőszak, zaklatás és garázdaság miatt emeltek vádat egy ajkai férfival szemben

Házastársának bántalmazása, a nevelt gyermekeivel szembeni bántó, becsmérlő megnyilvánulásai, a gyermekek által a családban átélt erőszak, a felbomlott házastársi kapcsolat erőszakos módon történő visszaállítására irányuló törekvései, s ezek kapcsán másokat is háborgató viselkedése miatt kiskorú veszélyeztetése, kapcsolati erőszak, zaklatás és garázdaság miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség egy 44 éves ajkai férfival szemben.

A vádirat szerint az elkövető korábban élettársi, majd házastársi kapcsolatban élt a sértettel, akivel az asszony korábbi kapcsolataiból született két kiskorú gyermeke mellett a közös gyermeküket is nevelték. 

A házasság azonban a vádlott italozása miatt már 2018-ban megromlott, rendszeressé váltak a férfi által kezdeményezett viták, veszekedések, melyek több esetben az anya bántalmazásához vezettek. Ilyen esetekben előfordult, hogy az anya, vagy valamelyik idősebb gyermek egy hozzátartozójuk segítségét kérte, és az asszony a gyermekekkel néhány napra el is költözött otthonról. 

A vádlott ezen alkalmakkor volt, hogy a gyermekeket is bántalmazta, így egy esetben az idősebb lánygyermek haját megragadva akadályozta meg a segítségkérést, máskor a segítségükre siető rokonukkal együtt minősíthetetlen módon szidalmazta őket, vagy éppen tört-zúzott a gyermekek szeme láttára.

A mintegy három éven keresztül átélt agressziót követően az asszony 2021 végén tudott véget vetni a kapcsolatuknak, majd a következő év nyarán a bíróság fel is bontotta a házasságot, melyet azonban a vádlott nem fogadott el. Már 2021 novemberétől megfigyelte, követte az asszonyt, aki ezt még azzal sem tudta megakadályozni, hogy másik bérleménybe költözött. A férfi a közös gyermekükkel történő kapcsolattartást is elsődlegesen a volt feleségével történő kapcsolatfelvételre használta, melynek során gyalázkodó, megalázó üzeneteket küldött neki. Zaklató viselkedésében utóbb a bíróság által elrendelt távoltartás sem jelentett visszatartó erőt.  

A vádlott az erőszakos viselkedésével azonban nemcsak a családja életét keserítette meg, hanem a környezetükben élőket is zavarta, miután a sértettek két társasházi bérleményénél is előfordult, hogy a bejárati ajtót rugdosta, ütötte, a lépcsőházban szitkozódott.

Az egyik lakásnál még a folyosón álló lelakatolt kerékpárt is a földhöz vágta, a bejárati ajtóba pedig olyan erővel rúgott bele, hogy az megrongálódott. 

Az ügyészség a jelenleg is távoltartás hatálya alatt álló elkövetővel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta, valamint indítványt tett arra is, hogy a bíróság a férfit tiltsa el minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, melynek keretében kiskorúak nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, vagy velük egyéb hatalmi, befolyási viszonyba kerülne - írja közleményében a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!