Fűtőberendezések veszélyei

2024.01.30. 18:46

Szén-monoxid miatt jelzett az érzékelő, üzemanyag folyt az útra: sok dolga volt a tűzoltóknak hétfőn

A fűtésrendszer hibája miatt többször, valamint üzemanyagfolyás miatt és vegyes tüzelésű kazánhoz is riasztották január 29-én a hivatásos tűzoltókat.

Veol.hu

A fűtőeszközök telepítését bízzuk szakemberre, az üzemeltetésüknél és a karbantartásuknál pedig mindig kövessük a gyártói utasításokat

Fotó: Pixabay illusztráció

Üzemanyagfolyás miatt riasztották a veszprémi hivatásos tűzoltókat hétfőn hajnalban a vármegyeszékhely Pápai útjára. A csúszós úttestet az egység síkosság-mentesítő anyaggal szórta fel - olvasható a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján

Az oldalukon beszámolnak továbbá arról is, hogy elektromos zárlat miatt jelzett a tűzjelző egy irodaházban, Veszprémben, az Almádi úton. A veszprémi hivatásos tűzoltók megbontották az álmennyezetet az érintett lámpabúra körül és megszüntették az izzást, áramtalanították a túlmelegedett szakaszt, majd hőkamerával átvizsgálták a helyiséget. További izzást nem tapasztaltak. Az épületben egy ember tartózkodott az eset időpontjában, aki nem sérült meg. 

Gázszagot éreztek egy társasház lépcsőházában a pétfürdői Hősök terén. A helyi hivatásos tűzoltók méréseket végeztek a kazánházban és a lakások ajtajánál. Gázkoncentrációt csak a gázkazán közelében mértek. Az egység a gázszolgáltató helyszínre érkezett szakembereinek jelezték a hibát. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő a pápai Major utca egyik lakásában. A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapot visszaállítását követően méréseket végeztek. A gázkonvektor közelében méréseik igazolták a CO jelenlétét a levegőben, ezért felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy hívjon szakembert, addig ne használja a konvektort. Személyi sérülés nem történt. 

Felforrt a víz egy vegyes tüzelésű kazánban Magyarpolányban, a Dózsa György utcában. Az ajkai hivatásos tűzoltók eltávolították a kazánból az éghető anyagokat és átvizsgálták a fűtőberendezést és a kéményt. A kazán visszahűlt, további izzást nem tapasztaltak. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy egyéb módon fűtse ingatlanát, míg szakember nem javította ki a hibát. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

A szakemberek kiemelten felhívják a figyelmet arra, hogy „a fűtőeszközök hőtermelő berendezések, többségük lánggal működik. Hibás telepítésükből, nem megfelelő használatukból, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek”.

A napokban a veol podcast vendége volt Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője és Jakab Tamás tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!