Pusztítás

2024.04.11. 19:00

Kéménytűz miatt lakhatatlanná vált egy családi ház Taliándörögdön

A kéményből indult a tűz, amely átterjedt a tetőszerkezetre szerdán Taliándörögdön. A lakóház lakhatatlanná vált, tájékoztatott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Veol.hu

A kéményről terjedt át a tűz egy száz négyzetméteres családi ház és az azzal egybeépített garázs tetőszerkezetére a taliándörögdi Tavasz utcában. Az ajkai és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók, valamint a helyi önkéntesek a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányítása mellett öt vízsugárral oltották el a lángokat. A munkát az erős szél nehezítette. Az utómunkálatok során a tetőcserepeket és a szigetelést is el kellett távolítani. Személyi sérülés nem történt. A tetőszerkezet mellett az épület elektromos hálózata is olyan mértékű károkat szenvedett, hogy a ház lakhatatlanná vált, hét lakója átmenetileg rokonokhoz költözött.

Forrás: ajkai tűzoltó-parancsnokság

A közleményben megjegyezték, lángok csaptak ki egy bándi családi ház kéményéből is a Petőfi utcában. A helyi önkéntes tűzoltók a veszprémi hivatásos egység kiérkezése előtt porral oltóval megkezdték az oltást. Az egységek felhívták a lakók figyelmét, hogy hívjanak kéményseprőt, addig egyéb módon fűtsék az ingatlant. 

A katasztrófavédelem arra hívta fel a figyelmet, hogy a taliándörögdi tűzhöz az erős szél is hozzájárult, a bándi eset pedig ismét ráirányította a figyelmet a karbantartás és az öngondoskodás hangsúlyozásának szükségességére. Hozzátették, sokan csak a fűtési szezon kezdetén hívnak kéményseprőt, amikor a szakemberek a leginkább leterheltek, és emiatt többet kell várni az ellenőrzésre. Azt tanácsolták, nem érdemes őszig várni az ellenőrzésre, a kéményseprők a fűtési szezon végén és azon kívül is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellenőrzést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!