Hagyományőrzés

2017.09.13. 06:30

Szüreti fesztivál és Kossuth-emléktábla avató Gecsén

A felvonulás keretében Kossuth-emléktáblát avattak a községben, amihez az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet egy portrédomborművel járult hozzá.

Laskovics Márió

Csoportkép a helyi Dallamvarázs Dalkörrel

Idén tizenhetedik alkalommal rendezték meg szombaton Gecsén a szüreti fesztivált. A sok érdeklődőt és közreműködőt vonzó hagyományőrző programban a vidám, színes, népi viseletes, lovaskocsis szüreti felvonulás mellett zenés-táncos mulatság, kirakodóvásár, borkóstolás kapott helyet. A délután kezdődött színpadi műsorban fellépett többek között az Acsalagi Lilaakác nyugdíjas klub, a Vadvirág Néptáncegyüttes, Mészárosné Varga Vera. Este a sztárvendégek Dankó Szilvia és Jenifer voltak, a bálban reggelig a Summer Band partyzenekar muzsikált.

Kerecsényi Zoltán, az EpVE ügyvivője Kossuth Lajos óriási szervező, „népművelő” munkájára és máig ható jelentőségére világított rá, kiemelve a lokális vonatkozásokat. Balról Kovács Imre falugondnok, Istenes Gyula polgármester, Vida Sándor alpolgármester

A felvonulás keretében egy emléktáblát is lelepleztek a Kossuth utca 46. szám alatti orvosi rendelőnél. A település márványtáblát állított a nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakjának, az 1848/49-es magyar szabadságharc szellemi vezérének, Kossuth Lajosnak, születése 215. évfordulója apropóján.

Csoportkép a helyi Dallamvarázs Dalkörrel

Istenes Gyula polgármester köszöntőjében elmondta, szimbolikus ez a 46-os házszám, hiszen Kossuth Lajos 1848-ban, a forradalom kitörésekor éppen 46 éves volt, ekkortól ért élete csúcspontjára, lett az ország feletti végrehajtó hatalmat gyakorló első számú ember. Valamint felhívta a szép számban megjelentek figyelmét arra, hogy a falu földjében nyugszik Éberhardt Károly tábornok, aki jó barátja volt a néhai magyar kormányzóelnöknek, s ígéretük szerint sírját és emlékét továbbra is nagy tisztelettel gondozzák.

Az önkormányzat a néhai kormányzó születésének 215. évfordulójára emelt mementója

Istenes Gyula köszönetet mondott az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egyletnek (EpVE) a kezdeményező segítségért, hogy a Kossuth-emléktáblán elhelyezett, műkőből készített Kossuth-portrédomborművet az EpVE Kossuth-Emlékprojektje keretében odaadományozta számukra.

A szüreti felvonulás a község utcáig járta be, aztán felmentek a szőlőhegyre, bort kóstolni

Az EpVE ügyvivője, Kerecsényi Zoltán pápai képviselő avatóbeszédében üdvözölte a helyiek példás hagyományőrző tevékenységét, röviden megemlékezett Pápa környékének egy éve elhunyt neves, kossuthi emlékápoló- lokálpatriótájáról, H. Szabó Lajosról is. Majd Kossuth Lajos óriási szervező, „népművelő” munkájára és máig ható jelentőségére világított rá, kiemelve a lokális vonatkozásokat. Az emléktáblát Istenes Gyula és Kerecsényi Zoltán együtt leplezték le, a tábla alá Vida Sándor alpolgármester és Kovács Imre falugondnok helyezte el a tisztelet nemzeti színű szalaggal átkötött koszorúját, végül a helyi Dallamvarázs Dalkör adott elő egy Kossuth-nótacsokrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában