Segítünk, hogy segíthess

2017.10.28. 10:30

Az első ezer nap a legfontosabb: nem mindegy, hogyan tápláljuk a kicsit

Egy- és hároméves kor között nagyon gyors ütemben fejlődik az emberi szervezet, ezért kiemelten fontos, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson ekkor a kisgyermek.

Laskovics Márió

Pintér-Papp Eszter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportvezetője adta át Lőrincz Matildnak, illetve a Napsugár Bölcsődének az elismeréseket

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportjának Segítünk, hogy segíthess elnevezésű előadás-sorozatának októberi alkalmán Lőrincz Matild gyermekorvos a kisdedek optimális táplálásáról tartott előadást szerdán a Napsugár Bölcsődében.

Lőrincz Matild doktornő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-dunántúli Régiója köszönő oklevelével

A doktornő az első 1000 nap, a fogantatástól a három éves korig tartó időszak fontosságát hangsúlyozta, mely során a táplálás milyensége meghatározó a gyermek – akár későbbi – egészségére nézve. A gyermeki szervezet, s immunrendszere gyors ütemben fejlődik ebben az életkorban. Tehát figyeljünk oda, hogy a magzat, a kisded hozzájusson minden szükséges tápanyaghoz, ugyanis a legújabb kutatások szerint a várandós anya bizonyos vitaminhiánya a gyermek agyi fejlődését hátrányosan befolyásolhatja.

Lőrincz Matild, a Segítünk, hogy segíthess elnevezésű előadás-sorozat állandó előadója kiemelte, lehetőleg tévé és okostelefon nélkül, közösségben étkeztessük gyermekeinket

Az egy-három éves kor közötti kisded már beleszól táplálkozásába: kialakulnak preferenciái, kedvenc íze, színe. A tejalapú, pépes táplálékról át lehet térni a darabos ételekre, a vegyes étrendre. A gyermek napi energiaszükséglete ekkor 1100-1300 kilokalória. A napi étrend tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonából készült összetett szénhidrátokat, zöldséget, gyümölcsöt, fehérjéket tartalmazó tejterméket, állati eredetű fehérjék (hús, hal, tojás), növényi olajat, kis mértékben édességet. A napi folyadékbevitel 700-1000 milliliter legyen, és víz, gyermekeknek készült ásványvíz, híg tea kevés cukorral, frissen facsart gyümölcslé, leves alkothatja.

Pintér-Papp Eszter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportvezetője adta át Lőrincz Matildnak, illetve a Napsugár Bölcsődének az elismeréseket Fotó: a szerző

Lőrincz Matild kiemelte, a gyermekek változatos étrendjét az új ízek fokozatos, türelmes bevezetésével alakítsuk ki. Az étkezés közösségben, társaságban, szépen terített asztal mellett, nyugodtan, lehetőleg tévé és okostelefon nélkül történjen. Kerüljük a gyorséttermi ételek, a cukrozott gyümölcslevek, italok, két fő étkezés között pedig a nassolni valók adását.

A rendezvényen adták át Lőrincz Matildnak és a Napsugár Bölcsődének a a karitatív szervezet Közép-dunántúli Régiója köszönő oklevelét, mellyel az idén húsz éves pápai csoport érdekében végzett tevékenységüket ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában