Veszprémi Evangélikus Egyházmegye

2017.10.30. 13:56

Erős vár a mi Istenük

A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye istentisztelettel, faültetéssel, emlékkövekkel, kiállítással, időkapszulával, előadásokkal, koncerttel ünnepelte a reformációt.

Laskovics Márió

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár Orbán Viktor miniszterelnök a gyülekezethez címzett gondolatait tolmácsolta

A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye és a Pápai Evangélikus Egyházközség a reformáció emlékévének ünnepe alkalmából gyülekezeti napot szervezett szombaton a pápai Lutheránus szigeten. A program ünnepélyes akácfaültetéssel, valamint emlékkövek leleplezésével indult az esperesi hivatal előtt. Polgárdi Sándor esperes felidézte Luther Márton gondolatát, miszerint „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát”. Áldozó Tamás polgármester elmondta, az evangélikus közösség részéről évek óta erőt sugárzó nagy nyitottságot tapasztal.

A gyülekezeti nap programja ünnepélyes faültetéssel indult. Polgárdi Sándor esperes és Áldozó Tamás Venczel Csaba egyházközségi felügyelővel kiegészülve temette be a pápai Lutheránus sziget előtt ültetett két akácfát

 

Az ünnepi istentiszteleten Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök a gyülekezethez címzett gondolatait:

- 500 évvel ezelőtt hívő őseink még nem sejtették, hogy hitéletük megújításával megváltoztathatják a világot. Ma már tudjuk, hogy az anyanyelvi bibliafordításokon, prédikációkon és énekeken túl nekik köszönhetjük az önálló és öntudatos gyülekezetek megalapítását is, amelyek az évszázadok során nemcsak a hitnek, hanem a nemzeti érzésnek is bástyái lettek. Elődeink keze nyomán indult el a magyar nyelvű könyvnyomtatás éppúgy, mint a sok későbbi tudóst felnevelő protestáns oktatás. Örömmel tölt el, hogy a mindennapokban megnyilvánuló hitükről önök a mai napig megemlékeznek és példát vesznek. Engedjék meg, hogy a résztvevőknek azt kívánjam: a felemelő jubileumi pillanatok után a következő 500 évben is hittel énekeljék: Erős vár a mi Istenünk.

A kerítésfalba elhelyezett emlékköveken a pápai gyülekezet mérföldkövei, 46. zsoltárversből vett idézet, s egyéb gondolatok jelennek meg

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében megjegyezte a protestáns felekezetekhez tartozók iránti tiszteletből a pápai önkormányzat 2017-et a reformáció évének nyilvánította. Eleinte római katolikusként szkeptikusan szemlélte a lutheránus közösség iskolaalapítását, de ahogy egyre gyakrabban vett részt rendezvényeiken, megbizonyosodott arról, mint ahogy eddigi, úgy közeljövőbeli terveiket – az iskola tornateremmel való bővítését, a templom felújítását – is megvalósítják majd.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár Orbán Viktor miniszterelnök a gyülekezethez címzett gondolatait tolmácsolta

A templom sekrestyéjében templomépítészeti kiállítás nyílt. A szűk helyet jól kihasználó tárlatból kiderül, az evangélikus egyházban a veszprémi egyházmegyében használják a legtöbb Árpád-kori imahelyet Isten házaként. A templomtorony alatti helyiségben, a cintóriumban kialakított időkapszulába az Evangélikus Élet című hetilap és a Veszprém megyei Napló aktuális számait, illetve a reformáció kapcsán idén keletkezett kiadványokat, adathordozókat helyeztek el.

Az istentiszteleten műsort adtak elő a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola diákjai

Polgárdi Sándor esperes ismertette az általa szerkesztett, frissen megjelent Tisztelendők című könyvet. Az iskolaudvari agapét követően a Palinta Társulat és a Malomsoki-Marcaltői Szivárvány együttes lépett fel. A Gyurátz iskolában délelőtt lelkészi kézműves foglalkozásokat tartottak, a közös ebéd után pedig a gyülekezeti felügyelőket, gondnokokat, presbitereket várták előadásokkal, a templomban Laufer Zoltán adott orgonakoncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában