Találkozás

2017.10.09. 07:10

Fenyők, emlékek és film a németbányai találkozón

A tapolcai Pedagógusok Nyugdíjas Klubja emlékezetes kirándulást tett a településen ottani kollégájuk, Kiss Albertné meghívására.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai nyugdíjas pedagógusok Németbányára kirándultak a közelmúltban Fotó: Kiss Albertné

A Bakony ölelésében, szép szál fenyők közt, a Bitva-patak mentén megbúvó zsákfalut idő hiányában ugyan nem tudták teljes egészében megismerni, de a falu krónikása megismertette velük Németbánya történetét. A települési értéktárban őrzött képekről, könyvekből láthatták a kitelepítés szomorú pillanatait, valamint a boldog évtizedeket. A gyűjtemény a Kiss házaspár szorgalmas munkáját dicséri, ők több évtizeden át igazi lámpásai voltak a községnek, formálták a falu arculatát, és az iskola bezárása után is hűek maradtak Németbányához.

A tapolcai nyugdíjas pedagógusok Németbányára kirándultak a közelmúltban Fotó: Kiss Albertné

Mint kiderült, bár a falu állandó lakosságának létszáma alig éri el a százat, a lakók mindegyike szorgalmas életet él. Sokan a falusi turizmussal, vendéglátással foglalkoznak. Már kevesen élnek a kitelepítettek közül, de ők és utódaik gyakran visszatérnek a találkozókra, sőt, bőséges adománnyal segítik a községet. Egyikük adományából épült fel a templom, amelynek berendezése ugyancsak ajándék volt. Emlékművükön örökítették meg az elhurcolt lakosok és a világháborúk áldo-zatainak névsorát, mementóként. A tapolcai klub tagjai számára igazi meglepetés volt az Éva családja által összeállított, Kiss Manyi színésznő életéről szóló film vetítése. A színésznő unokaöccse volt ugyanis Kiss Albert pedagógus. Kiss Manyi pedig nem csupán a rokoni szálak kapcsán időzött egykor sokat Németbányán, hanem az ott élőkkel szintén jó kapcsolatot ápolt, szerették, tisztelték a faluban élők a híres színésznőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában