hagyományőrzés

2017.10.02. 09:00

Honvédelmi akadályversenyt rendeztek Csóton

A Honvédelmi Minisztérium kiemelt projektjeként mintegy 25 millió forintból újul meg az egykori hadifogolytábor temetője.

Laskovics Márió

Az I. világháború 100. évfordulója, a csóti hadifogolytábor Kakukk-hegyi temetőjének felújítása alkalmából, valamint az egykori Fegyveres Erők Napja tiszteletére hagyományőrző honvédelmi akadályversenyt rendezett a Csóthi Géza Általános Iskola és a helyi önkormányzat a községben felső tagozatosok számára. Hat feladat várta a résztvevő iskolák – a csóti, a pápateszéri, az ugodi, a devecseri Gárdonyi Géza, illetve a pápai Tarczy Lajos általános iskola – hétfős csapatait. A helyi iskola két csapatot indított, a többi diákjuk pedig túraszerűen teljesítette a tíz kilométeres távot. A lebonyolításban a pedagógusok és a honvédség képviselői segédkeztek.

A versenyzők először Agg Endre magángyűjteményében hadifogolytábori tárgyakat kerestek, majd a Hősök kertjénél díszőrséget álltak, az úton légpuskalövészetet és kézigránátdobást teljesítettek, a hadifogoly-temetőben sírokat derítettek fel, a tábor emlékszobájából rejtvények megoldásával szabadultak ki, végül a lovaspályán huszárnak öltöztek és lóra szálltak. A sportpályán értek célba, ahol finom ebéd várta őket.

 

A győztes pápateszéri csapat serleget, tagjai pedig karórát kaptak. A dobogós csapatok tagjait emlékkupával díjazták. A második helyen a csóti hetedikesek, a harmadikon az ugodiak végeztek – tudtuk meg Horváth István önkormányzati képviselőtől, a vetélkedő főszervezőjétől.

Kékesi István polgármester elmondta, a település határában 1915 nyarán létesítették a hadifogolytábort, ami a működésének nyolc éve alatt hármas funkciót töltött be: a „Nagy Háború” végéig az Osztrák-Magyar Monarchia hadifoglyait helyezték el benne, 1918-1919 során a királyi román hadsereg elől menekülők gyűjtőtábora lett, utóbb pedig az Olaszországból, Franciaországból, Angliából és a legnagyobb számban Szovjet-Oroszországból hazatérők leszerelőtáboraként szolgált.

Felújítását, mint mondta, a Honvédelmi Minisztérium kiemelt projektként kezeli, az önkormányzat a Centenáriumi Emlékbizottságtól 19,5 millió forintos támogatásban részesült, ezt 3-4 millió forint önrésszel egészítik ki. A rekonstrukció novemberben fejeződik be, s többek között felöleli az eredeti kapu és sírkövek megújítását, illetve emlékmű, kereszt, zászlótartók, padok, információs táblák, térburkolat és parkoló kialakítását.

A tábor 1973-ban létrehozott emlékszobájában fényképeket, pénzeket, iratokat, korabeli tárgyakat, és a tábori életről szóló filmet tekinthetnek meg az érdeklődők előzetes bejelentkezést követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában