Vége a verbunkosnak?

2017.10.07. 11:56

Mi újság, Tűztorony? Meglepetéssel készülnek adventre!

Egy biztos, mostanában nem fogunk Despacitot hallgatni a veszprémi Tűztoronyból.

Horváth Virág

2015. májusában a zenelejátszó rendszer lecseréléséről, és az új zenék feltöltéséről írt alá megállapodást Brányi Mária alpolgármester, S. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, Ratting Gergely ötletgazda, valamint Haraszti László a Pannon Egyetem kollégiumi referense.

Közel száz számmal szerették volna bővíteni a Tűztorony zenei kínálatát. Ennek köszönhetően ezentúl nem csak Csermák Antal Verbunkosát hallhattuk volna minden egész órakor, hanem az alkalmi rendezvényekhez kapcsolódóan új zeneszámok is megszólalhattak volna a toronyból.

Mivel a fejlesztésből nem sok mindent hallottunk, megkerestük kérdéseinkkel Veszprém város önkormányzatát. Káposztás Vivien sajtószóvivő érdeklődésünkre elmondta:

„A Tűztorony zenéjének megváltoztatásának ötletét, már a közelben lakók is felhozták sok évvel ezelőtt. A fordulat akkor következett be, amikor egyetemisták jelentkeztek, akik egy videón hallottak egy ősi orgonából Trónok harca filmzenét felcsendülni. Az ötlet maga jó, de a megvalósítás nem ilyen egyszerű, ugyanis a dalok jogdíjasak, engedélyeztetni kell a szerzővel, hogy felhasználhassuk – mondta S. dr. Perémi Ágota a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

A 2015-ös ötletelés után a nagyobb egyházi, állami és városi ünnepségeken már nem a mindennapokban megszokott Csermák-Verbunkos csendül fel. A meglévő közel 30 dalhoz, hosszas egyeztetés után újabb kb. 30 dal készült el Rostetter Szilveszter vezénylésével. A talonban lévő 30 zeneszám mellé elkészült a kb. 30 új zene is harangjátékra, ezek egyeztetések után bármikor lejátszhatók, ha arra igény van az egyetem részéről. Az újabb daloknál a jogdíj problémáját kell megoldani (a szerző halála után 70 évig él a jogdíj). Szintén az egyetemisták találták ki, hogy 2015. október 21-én, a Vissza a jövőbe filmrajongók piros betűs ünnepén pl. a film zenéje csendüljön fel a Tűztoronyból. A probléma még mindig a jogdíj volt.

Annak idején az István a király zenéjét is engedélyeztetni kellett Szörényi Leventéékkel. Ugyanezt a kört futották le a Rupert Puppet Kossuth utcán c. dalával is anno, aminek a próbalejátszásán kiderült, hogy a berendezés cserére szorul. A korszerűsítés az egyetemisták, a múzeum és az önkormányzat összefogásából meg is valósult.

Október 23-án Beethoven szimfóniájával emlékezünk, majd november végétől az adventi szólamok kerülnek előtérbe. ”

Kérdéseinkkel, miszerint, kihasználták-e az egyetemi polgárok az újdonság adta lehetőségeket, megkerestük Haraszti László kollégiumi referenst is, aki ezidáig nem reagált levelünkre.

Mindenesetre senkit ne szomorítson el a tény, hogy biztosan nem fogunk hallani a Tűztoronyból ilyet:

Hiszen az ünnepi dallamok advent időszakában minden órában megörvendeztetnek majd bennünket a mi szeretett Tűztornyunkból.

 

Kiemelt képünk forrása a Veszprém Tourinform.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában