katasztrófavédelmi gyakorlat

2017.10.04. 11:18

Veszélyes anyagot szállító tartálykocsi balesetét szimulálták Pápán

Villanyoszlopnak ütközött egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsi a Gróf út és az Ötödik utca sarkán kedden délelőtt – a súlyos, egy autóbuszt is érintő baleset szerencsére csak egy szimulációs katasztrófavédelmi gyakorlat volt.

Polgár Tibor

A tűzoltók nehézgázvédő ruhát is használtak a gyakorlaton Fotó: Babos Petra

Tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, rendőrök, mentők, valamint az áramszolgáltató munkatársai dolgoztak a feltételezett szerencsétlenség helyszínén a károk és a veszélyhelyzet elhárításán, a lakosság életének és anyagi javainak mentésén. Az úgynevezett komplex, kritikus infrastruktúravédelmi gyakorlat keretében azt modellezték, hogy egy ammóniát szállító gépjármű vezetője egy, a járdáról lelépő gyalogos miatt elrántotta a kormányt, ennek következtében a tartálykocsi egy villanyoszlopnak ütközött, ami rádőlt egy buszöbölben parkoló autóbuszra. A katasztrófavédelmi egységek több szerrel vonultak ki a balesethez: két pápai gépjárműfecskendő és egy helyi vízszállító jármű érkezett, mellettük a megyei műveleti szolgálatot és a mobil labort is riasztották. A tűzoltók légzésvédelem mellett elvégezték a felderítést, majd a társszervek bevonásával megkezdték a kárelhárítást. Az áramszolgáltató munkatársai kiszakaszolták a villanyvezetéket, a mentőszolgálat pedig ellátta a tűzoltók által kimentett sérülteket – tájékoztatta a Naplót Helt Ákos tűzoltó hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Mint mondta, a gyakorlaton a katasztrófavédelem mindhárom szakterülete, vagyis az iparbiztonság, a tűzvédelem és a polgári védelem részt vett.

A tűzoltók nehézgázvédő ruhát is használtak a gyakorlaton Fotó: Babos Petra

– Nagyon fontosak az ilyen és az ehhez hasonló gyakorlatok, amikből rendkívül sokat profitálhatnak a résztvevők. Többek között gyakorolni lehet a társszervekkel való közös feladatmegoldást, kárelhárítást, a tűzoltórajok közötti együttműködést, nem utolsó sorban pedig a veszélyes anyagok környezetében történő beavatkozást, melyre viszonylag ritkán van alkalom. Például most nehézgázvédő ruhát húztak a kollégák, amit ritkán kell megtenniük, de persze ettől még tudniuk kell használni ezt a felszerelést is – mutatott rá Helt Ákos.

A szóvivő úgy fogalmazott, életszerű gyakorlatot szerveztek, habár nem sűrűn alakul ki ennyi veszélyhelyzet egyszerre. Megjegyezte, tavaly volt a megyében olyan baleset, ami egy veszélyes anyagot szállító járművel történt meg. – A társszervekkel való együttműködés mindannyiunk közös érdeke. Mentéskor egymásra bízzuk az életünket, nem egyszer életveszélyes helyszíneken kell beavatkoznunk. Kifejezetten fontos, hogy megbízzunk egymásban és pontosan tudjuk, mit kell tenni ilyen helyzetekben – hangsúlyozta Helt Ákos. Elárulta: a gyakorlat kiértékelése a következő időszakban valósul meg, ám véleménye szerint jól látható volt, hogy a résztvevők példásan együttműködve, gyorsan és hatékonyan hajtották végre a feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában