Segíteni az embereken

2017.11.25. 09:30

Fontos segíteni az embereken- Véradók ünnepe

A véradók ünnepén huszonegyszeres véradó elismerést kapott Magyar László. Életkorával – huszonhat évével – kitűnt nála idősebb társai közül. Fontos lenne, hogy a fiatalok is elmenjenek vért adni, mivel a rendszeres véradók átlagéletkora egyre magasabb.

Müller Anikó Hanga

Magyar László hatvanhárom ember életét mentette meg önzetlen segítségével Fotó: Müller Anikó Hanga

 

Magyar László hatvanhárom ember életét mentette meg önzetlen segítségével Fotó: Müller Anikó Hanga

A harmincas éveik végén járóktól a hatvanévesig terjed az a korosztály, amely rendszeres véradó. A vér nem pótolható élő anyag. Olyan folyékony szövet, amely sejtekből és egyéb alkotórészekből áll, előállítása a tudomány mai állapota szerint nem lehetséges. Az élet nélkülözhetetlen elemét, emberi vért csak az emberi szervezet képes termelni. Évente négy-ötszázezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van, a véradás nélkülözhetetlen gyógyításában, az életmentésben. A csetényi fiatalember azzal, hogy huszonegyszer nyújtotta karját önzetlenül, önkéntesen, hatvanhárom ember életét mentette meg. – Tizennyolc éves voltam, végzős a középiskolában, amikor úgy gondoltam, segíteni szeretnék a beteg embereknek. A családban akkor még nem volt túl sok példa előttem, bár édesapám a katonaságnál adott néhányszor vért, én késztetést éreztem, egészséges voltam, soha nem szűrtek ki az előzetes vizsgálaton. Próbáltam rávenni az osztálytársaimat, hogy jöjjenek velem, hárman-négyen csatlakoztak is, bár sok tévhit van, hogy a levett vért külföldre szállítják, ott értékesítik, mondja. Drexler Donát, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a közelmúltban egy sajtótájékoztatón kiemelte, az idei évben új stratégiát indítottak a fiatalok megszólítására. Példaként említette, hogy aktualizálták facebook-profiljukat, ahol nem „hivatalos” stílusban szólnak hozzájuk. Emellett számukra rendezett fesztiválokon, eseményeken is jelen lesznek, néhány hónapon belül pedig olyan „húzóneveket” vonnak be, akik „véradó nagykövetek” lehetnek és példát mutathatnak nekik e téren. Magyar László édesanyja a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezet vezetője, így tőle mindig értesül a közelben szervezett véradások időpontjáról. Az első véradása előtt nagyon izgult, milyen érzés lesz, hogy fogja bírni. – Még ma is mindig izgulok, de sajnálom a beteg embereket, és ha egy véradással három életet meg lehet menteni, akkor ehhez szívesen hozzájárulok, összegezte a fiatal véradó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában