Pápa

2017.11.09. 17:30

Megszépül a pápai Hild János-emléktábla

Lakossági javaslat nyomán felújításon esik át a Fő téri kapuszínnél található Hild János-emléktábla.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina

Bakó István, a helyi városgondnokság vezetője elmondta, csütörtökön leszerelték a fémből készült emléktáblát, melynek pucolását és patinázást szakemberek végzik el, akárcsak a táblához tartozó fa keret rendbetételét. Utóbbit lecsiszolják, illetve új felületvédő réteggel látják el.

Fotó: Polgár Bettina

Megtudtuk, hasonló jellegű felújítást végeztek az Esterházy út sarkán található emlékműnél. Itt már megtörtént a szoborcsoport pucolása és patinázása. – Ugyancsak időszerűvé vált a Március 15. téren lévő két mellszobor rendbetétele, ezt is szeretnénk az idei évben megvalósítani – fűzte hozzá Bakó István. Mint mondta, a három alkotás rekonstrukciójának költsége nem éri el a 200 ezer forintot.

Fotó: Polgár Bettina

Unger Tamás, Pápa alpolgármestere kifejtette, a Magyar Urbanisztikai Társaság 1968 óta ad elismeréseket olyan településeknek és magánszemélyeknek, akik kiemelkedően teljesítenek a városépítésben és -szépítésben, illetve elsősorban az épített örökség megőrzésében. – A városvezetés 1989-ben nyújtott be pályázatot, mely arra vonatkozott, hogy a ’70-es évek végén és a ’80-as években felfokozódó városépítési és -szépítési tevékenységet ez a társaság elismerje – magyarázta Unger Tamás.

Fotó: Polgár Bettina

A pályázat benyújtását siker koronázta, majd a város 1989-ben megkapta ezt az elismerést. Unger Tamás megjegyezte, egy lakossági fórum keretében érkezett a javaslat, mely nyomán megkezdték a Hild János-emléktábla felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában