VESZPRÉM

2017.11.26. 20:56

Úgy lehet megszeretni valakit, ha megismerjük- az ukrán közösség programja

Reménykedjünk benne, hogy Európa, és az ukrán nép úrrá tud lenni a jelenlegi nehéz helyzeten – fogalmazta meg kívánságát Kravcsenko György, az országos ukrán önkormányzat elnöke.

őá

A Leon Voci név alatt szerveződött négy fiatal tenor – szólistaként is kiválóak – ukrán népdalokat, majd nemzetközi slágereket adott elő, közreműködésre indítva a hallgatóságot is Fotó: Balogh Ákos

A megyeszékhely Illatos advent című programsorozatában kapott helyet a városi ukrán közösség programja, amely kiállításmegnyitóval kezdődött. Neveda Amália, a VMK igazgatója meleg szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Inna Bariscseva ukrán származású képző- és iparművész alkotásait. A textilmunkák, tűzzománc képek december 10-éig láthatók az Agórában.

 

 

A Leon Voci név alatt szerveződött négy fiatal tenor – szólistaként is kiválóak – ukrán népdalokat, majd nemzetközi slágereket adott elő, közreműködésre indítva a hallgatóságot is Fotó: Balogh Ákos

Az ukrán és orosz nyelvű beszélgetésekben gyakran előfordult a szó: vájná – háború, mert, bár kevés a hír, mégis mindenki tudja, Ukrajnában háború van, ráadásul maga a rendezvény is részben mementó. November 25-én a szomszédos ország arra az időszakra emlékezik, amikor a szovjethatalom előre elhatározott szándékkal éhínséget idézett elő, amivel ukrán emberek millióinak okozta a halálát. – Amikor az ember megtagadja Istent, és lefoszlik róla maradék embersége is, napi rutinként lesz embertársai gyilkosa. Reménykedjünk benne, hogy Európa, és benne az Európának mindig is részét képező ukrán nép úrrá tud lenni a jelenlegi ne- héz helyzeten – fogalmazta meg kívánságát Kravcsenko György, az országos ukrán önkormányzat elnöke és Hartyányi Jaroszlava, a Magyar Parlament ukrán nemzetiségi szószólója, aki a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, Zakar Irina mellett üdvözölte a közönséget. A befogadó várost, Veszprémet képviselve Brányi Mária alpolgármester két dologra hívta fel a figyelmet: egyrészt a történelmi kapcsolatra, hiszen I. András királyunk házasságával pecsételte meg a két nép szövetségét, amikor Bölcs Jaroszláv király lányát, Anasztáziát vette feleségül, másrészt az elvet hangsúlyozta: akkor lehet valakit megszeretni, ha megismerjük. Ezért is örül az ukrán önkormányzat idei második rendezvényének is.

A nap szomorú aktualitására emlékezve a négy vendégművész koncertjét ukrán siratóénekkel kezdte, majd a Leon Voci név alatt szerveződött négy, igen tehetséges fiatal tenor ukrán népdalokat és nemzetközi slágereket adott elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában