Érezni a megbecsülést

2017.12.26. 08:00

Fejlődés és közösségépítés a cél Hosztóton

A közösségnek mindenki fontos tagja, és kell, hogy érezze a megbecsülést. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik egész évben azért dolgoznak, hogy a falu fejlődjön, szépüljön, fogalmazta meg Major Lajos polgármester.

Tisler Anna

Hosztóton karácsony előtt az önkormányzat minden családot csomaggal ajándékozott meg. A helyi és a hosztóti kötődésű gyermekek Mikulás-csomagot is kaptak. A közfoglalkoztatottak egész éves munkáját a falukarácsonyon, advent második szombatján ajándékcsomaggal köszönte meg a polgármester. Szalóki Imre, Bardon Ivánné, Dégi Lászlóné, Bán Balázsné és Zadravecz Imre örömmel vette át az ajándékot. Ők azok, akik egész évben rendben tartják a település utcáit, valamint sikeres mezőgazdasági tevékenységet folytattak a Start-programban.

Baranyi Miklós alpolgármester és Major Lajos polgármester. Fotó: Tisler Anna

Németh László Jánosné könyvtárostól megtudtuk, hogy nagy az igény a kulturális programokra. A falukarácsonyra megtelt a művelődési ház. Először az Adrenalin zenekar a gyerekeknek adott elő Mikulás-váró darabot, majd a községben már többször szerepelt csabrendeki előadó, Farkas Szabina énekelt karácsonyi dalokat. A műsort követően mindenkit vadpörkölttel láttak vendégül. A vacsorát Bukovics Szabolcs főzte.

A falukarácsonyon köszöntötte a képviselő-testület 90. születésnapja alkalmából Tomsics Imrénét. Tomsics Imréné Kekk Ottília 1927. december 11-én született Hosztóton. A faluban töltötte egész életét. Háztartásbeliként állatokat gondozott, művelte a háztájit. Két fia született, Zoltán és Tihamér. Ma már öt unoka és nyolc dédunoka is tartozik a családhoz. Ottília néni négy éve özvegy, egyedül él. Gyermekei, akik már nyugdíjasok, Székesfehérváron és Bodajkon élnek. Egyik hétvégén Zoltán, a másikon Tihamér érkezik látogatóba. Hétköznap a község szociális gondozója látogatja őt.

Tomsics Zoltán, Major Lajos, Tomsics Imréné, Baranyi Miklós, Németh László Jánosné és Tomsics Tihamér a 90. születésnapi köszöntésen. Fotó: Tisler Anna

A könyvtárostól megtudtuk, hogy az Eötvös Károly megyei könyvtár támogatásával egész évben szerveznek a lakosságnak programokat. Az év elején számítógépes tanfolyamot szerveztek felnőtteknek. A négy alkalommal heten szereztek új ismereteket. Augusztus 13-án tartották a Nagyboldogasszony tiszteletére emelt templom búcsúját, majd ebben a hónapban az elszármazottak napját és a családi napot, amelyen a gyepükajáni kosárfonó mutatta be a népi mesterséget, és fellépett a Kemenesmagasi citerazenekar. Októberben a könyvtári napok keretében a tengernyi hagyományőrzés programot hirdették meg, a gyerekekkel kukoricát gyűjtöttek, majd morzsoltak. Karácsony előtt alkotófoglalkozást tartottak, a gyerekek a buszvárót is ünnepi díszbe öltöztették.

A buszvárót egy közös ünnepváró alkotó foglalkozáson díszítették fel. Fotó: Tisler Anna

Az év végén egy jelentős, régóta várt beruházás kezdődött el, tudtuk meg Major Lajostól. Az 1960-as években épült járdát újítják fel. A három kilométeres járdaszakasz térkövezésére 15 millió forintot nyertek pályázaton. Jövőre egy mezőgazdasági utat tesznek rendbe a közfoglalkoztatottak segítségével, hogy a vállalkozó gépei azon közlekedjenek. A falun átvezető utat szeretnék megóvni a járművek súlyától. A szennyvízcsatorna-beruházás is hamarosan kezdődik reményeik szerint. A beruházás kistérségi összefogással készül el, ugyanis csak úgy pályázhattak, ha legalább a 2000 főt eléri az érintett terület lakóinak létszáma.

Elkezdődött a járdafelújítás is a településen. Fotó: Tisler Anna

A polgármestertől megtudtuk, hogy a település lakóinak létszáma az 1400-as években volt a legtöbb, 420 fő a fennmaradt írások szerint. Tizenöt éve száznegyvenen mondták magukat hosztótinak, ma nyolcvanan élnek a településen. Az önkormányzat célja hogy folyamatos fejlesztéssel, jó közösségi élettel olyan körülményeket teremtsenek, amelyek vonzzák a letelepedni vágyó fiatalokat, és így ismét nőhet a lakosság lélekszáma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában