Különleges évet zártak

2018.01.05. 10:00

Bóka István Balatonfüred polgármestere újabb fejlesztéseket vázolt fel

A város tavalyi évét a vizes világbajnokság határozta meg, de a látványos sportesemény mellett a hagyományos programok többségét is megtartották.

Sági Ági

A legnagyobb beruházások a világbajnoksághoz köthetők: mélygarázs épült a sétány mellé, kiépült a városi wifi- hálózat, köztéri biztonsági kamerákat telepítettek, korszerűsítették a Huray utcai gépkocsiparkolót, és befejezték a vasúti és a buszpályaudvar felújítását is.

- Bár a FINA-világbajnokság nagy terhelést jelentett, a sportesemény kapcsán több fontos beruházás valósult meg Füreden. Az iparűzési és az idegenforgalmi adóbevételeink nőttek. Oktatási intézményeink fenntartása az államhoz került, ezzel együtt csökkentették az idegenforgalmi adó után járó támogatást, ami érzékeny veszteséget jelentett a városnak – mondta el lapunknak Bóka István polgármester.

Balatonfüreden több fontos beruházást is befejeztek: elkészült a városi uszoda, és befejeződött az egykori zsinagóga felújítása. Megtartották a város legnagyobb rendezvényeit: a Balatoni hal- és borünnepet, az Anna-fesztivált, a Kékszalag vitorlásversenyt, a borheteket és a jubileumi Quasimodo költőversenyt. Színvonalas, sikeres kiállítások helyszíne volt a Vaszary Galéria. Keleti Éva fotóművész színészportréi mellett népszerű volt a Gyermek a magyar képzőművészetben című kiállítás, és Duray Tibor alkotásaira is sokan voltak kíváncsiak.

- Az idei évben sem állnak meg a fejlesztések. Terveink között szerepel a felső városrész rehabilitációja. A Csopak és Füred közötti római út felújítása is elkezdődhet, itt kerékpárutat létesítünk. A kemping területén kikötő épülhet, és a Széchenyi strandot is felújítjuk. A szabadtéri színpad és a Brázay strand megújulhat, a horgásztanya területén pedig egy közparkot létesítünk – fejezte be Bóka István.

A tervek között szerepel a mélygarázs fölötti terület további alakítása, az Esterházy-kastély felújítása, a Lóczy- barlangnál egy látogatóközpont létrehozása. Megújulhat a Papsoka templomrom környezete, és a Műszaki Egyetem egy kutatás-fejlesztési központot épít Füreden. A város nagy rendezvényeit idén is megtartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában