Perecek és dödölle

2018.01.31. 21:22

A lesenceistvándi nyugdíjasok átadják tudásukat a fiatalasszonyoknak

A helyi nyugdíjasklub tagjai és a vöröskeresztesek úgy döntöttek, hogy átadják gasztronómiai tudásukat a fiataloknak, megtanítják nekik a hagyományos, régi ételek elkészítését.

Tóth B. Zsuzsa

Készül a krumplis pogácsa tésztája Gelencsérné Bözsi néni irányításával Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Első alkalommal a meglepő-en egyszerűen készülő, de annál finomabb főtt-sült perec készült kalákában, még a gyerekek is besegítettek a formázásba. A kéthetente szombat délutánonként sütő-főző asz-szonyok legutóbb dödöllét és egyszerű krumplis pogácsát tálaltak a kultúrházban.

Készül a krumplis pogácsa tésztája Gelencsérné Bözsi néni irányításával Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az együttes előkészületeket követően a közelmúltban felújított épület jól felszerelt konyhájában főtt a krumpli, sült a dödölle és a pogácsa minden receptek tudója, Gelencsérné Bözsi néni irányítása mellett. Az idősebb asszonyokon kívül a fiatalok, a szomszédos településeken élők ugyancsak lelkesen bekapcsolódtak a munkába, még a gyerekek némelyike is szaggatta a tésztát, aztán kínálta az illatos, meleg perecet, pogácsát. A kulisszatitkokra is fény derült. Például arra, hogy a kelt tésztához a siker érdekében a hozzávalók mindegyikének szobahőmérsékletűnek kell lennie, a dödöllébe nem árt egy kis rétesliszt is a sima liszt mellett, a krumplis pogácsa tésztája összeállítása előtt pedig ki kell várni, míg kihűl a főtt krumpli.

Az ízőrző asszonyok legközelebb közkívánatra február 10-én, szombaton a kőtt rétes elkészítését mutatják be az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában