értékőr program

2018.01.31. 18:41

Megkeresik, dokumentálják és közzéteszik az értékeket

Az értékőr program aktív társadalmi részvételt, kreatív csoportmunkát, a helyi és térségi értékek megismerését, az identitás erősítését és önkéntes megtapasztalást is ad a fiataloknak.

Molnár Sándor

Fotó : Molnár Sándor

A Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola diákjai rendhagyó osztályfőnöki óra keretében ismerkedtek az értékőr hálózatban folyó munkával. A Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat 2011-ben jött létre megyénkben. Ma már közel 600 fiatal vesz részt a programban. Területileg is kiteljesedtek, hiszen Fejér-, Bács-Kiskun-, Baranya-, és Heves megyében is vannak aktív csoportjaik, sőt kárpátaljai és erdélyi fiatalok is csatlakoztak az értékfeltáró mozgalomhoz.

Fotó : Molnár Sándor

– 2018 nagy áttörés lesz a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat életében, mert egy nyertes EFOP pályázat lehetővé teszi, hogy három év alatt, újabb megyékben és újabb Kárpát-medencei területeken tudjunk fiatalokat bevonni. Elindul a mesterképzés is az értékőrök számára. Nem titkolt célunk, hogy közéleti embereket keresünk, akik utána tevékeny részesei lesznek a helyi települési értéktár mozgalomnak – mondta el Horváth Zsolt a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Fotó : Molnár Sándor

A Közgazdasági Szakközépiskola intézményes formában csatlakozott a hálózathoz és vállalták, hogy kulturális és természeti értékeket is gyűjtenek majd.

– Iskolánkban 1953 óta működik a Téry Ödön Országjáró Diákok Köre. Havi két alkalommal túrázunk 30-35 fős csoporttal. Mint egy búvó patak úgy jött elő az ötlet, hogy ne csak a lábunkat koptassuk ezeken a túrákon, hanem mindazokkal az értékekkel, amelyekkel találkozunk, azokkal próbáljunk megismerkedni mélyebben. Járjunk utána és ha lehetséges, nevezzük őket a már meglévő értéktárakba, hogy ott archiválásra, megóvásra kerüljenek fogalmazott ifj. Szathmáry Árpád igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában