csak üvegszilánkokat látott

2018.01.18. 08:00

Nem állt meg a kamionos a balesetnél

Figyelmetlenségből balesetet okozott egy kamionos, aki az ütközéskor nem állt meg, csak távolabb a helyszíntől. A törvényszék jogerősen pénzbüntetéssel sújtotta.

Mátételki András

A közúti baleset tavalyelőtt június egyik reggelén történt. A Veszprém felől Ajka irányába haladó kamion vezetője, a 40 éves M. R. tisztázatlan okból áttért az út túloldalára. Ekkor a vele szemben szabályosan közlekedő földmunkagéppel érintőlegesen ütközött. Emiatt betört a munkagép utasfülkéjének az üvege, de a vezetője nem sérült meg. A kamion visszapillantó tükre ezután ráesett a sorban következő autóra, egy Renault-ra, amelynek a szélvédője két helyen betört, illetve az üveg pókhálósra repedezett. Szerencsére a Renault-ban sem sérült meg senki.

A balesetet okozó teherautó vezetőjének meg kellett volna állnia, hogy meggyőződjön, az ütközésben nem sérült meg senki, illetve, ha bárkinek baja történt, azonnal értesítenie kellett volna a mentőket. Nem ezt tette azonban, hanem továbbhajtott, s a helyszíntől csak pár száz méterre állt meg a teherautójával. Körbejárta a nyerges vontatóját, majd visszanézett a közúti baleset helyszínére, ahol nem látott senkit, mondta, csak a szétszóródott üvegszilánkokat…

A mályinkai illetőségű vádlott azt vallotta, hogy először a munkaadóját hívta fel, hogy közúti balesetet okozott, majd folytatta az útját mindaddig, míg tudomást nem szerzett arról, hogy az ütközés miatt kocsisor alakult ki a 8-as főúton. Ekkor visszakanyarodott, s csatlakozott a helyszíni szemle tagjaihoz. Védekezése szerint nem követett el bűncselekményt, nem állt szándékában elhagyni az ütközés helyszínét. Tévedett, vallotta, amikor úgy látta, hogy a balesetnél senki nem tartózkodik.

Az Ajkai Járásbíróság cserbenhagyás vétsége miatt a büntetlen előéletű kamionost két év próbára bocsátotta. A törvényszék a döntést felülbírálta, s a gépkocsivezetőt jogerősen 250 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában