A lovagkor bűvöletében

2018.01.29. 20:00

Pápán toboroztak a középkori lovagok

Sikeres volt a 2017 őszén alakult Himfy Bandérium toborzással egybekötött bemutatkozása a városi könyvtárban, többen is csatlakoztak a csoporthoz.

A döbröntei Szarvaskör Egyesületen belül szerveződő, történelmi hitelességre törekvő, középkori magyar életmód rekonstrukcióval foglalkozó Himfy Bandérium toborzóval mutatkozott be a közelmúltban a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A tagok a korabeli numizmatikáról, fegyverekről, pajzsokról, női viseletekről, gasztronómiáról tartott előadásaikkal idézték meg a 14. század lovagi világát. Emellett az érdeklődők a döbröntei várat építtető Himfy Benedek lányáról elnevezett Margit-csemegét is megkóstolhatták, valamint kipróbálhatták a tustollal írást, címert színezhettek.

Tóth István egyesületi tag 2011 óta hagyományőrző, történelmi érdeklődése bővítéséért lépett be a bandériumba. Úgy véli, a legfontosabb, hogy jó csapat alakuljon ki, ami minél hitelesebb tudja majd megjeleníteni a magyar történelem dicső korát. Ugyanis, mint megjegyezte, hazánk a 14. században Európa vezető szintű gazdasági hatalma volt. Ekkor adták ki firenzei mintára az első hivatalos aranyforintot, ami világviszonylatban is meghatározó aranypénzzé nőtte ki magát. A királyi intézkedések hatására, a nemesfémbányák, a pénzverdék megnyitásával Magyarország Európa egyik leggazdagabb országává vált.

Koloványi Attila alapító tag, aki az alkalmon a lőfegyverekről beszélt, elárulta, tevékenységük egy tanulási folyamat része. Egyikőjük sem szakember, nem kutatnak napi nyolc órában, hobbistaként, önszorgalomból érdeklődnek a középkori hagyományok iránt. Címerük a Himfy családi címerszarvasát vette alapul, a két színt a címertan alapján választották ki, a heraldikában az arany a nemeslelkűség, a nemesi származás, a vörös a bátorság szinonimája.

Sós Mari elnök, a döbröntei Szarvaskő-vár kapitánya elmondta, a 2017. őszi megalakulásuk óta tízre bővült a taglétszám, ennyien rendelkeznek viselettel, fegyverzettel. Együtt dolgoznak más egyesületekkel, például a Hagyományok Hegyével, tehát már tapasztalatokkal rendelkező hagyományőrzők érkeztek. A toborzó során pedig ketten csatlakoztak a csoporthoz. Kiemelte, a döbröntei önkormányzat ingyenes helyhasználatot biztosít a várban a bandérium rendezvényei számára. Mivel önerőből működnek, ezért várják a további tagok, támogatók, segítők jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában