Megidézték alkotói nagyságát

2018.02.17. 10:50

A 40 éve elhunyt Nagy László tiszteletére emlékműsort tartottak

A közelmúltban, Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány szervezésében Csodafiu-szarvas címmel, Heinczinger Mika zenés, irodalmi műsorral méltón emlékezett a negyven éve elhunyt költőre.

Borsos Renáta

A költő szülőházában sokan gyűltek össze, hogy a különös atmoszférában tanúi legyenek  a próza, a zene, az ének egymást erősítő találkozásának. Az emlékműsoron Réthy Katalin, Buda Ferenctől az Elmondhatatlan szavak alkotását olvasta fel a jelenlévőknek. A megrendítő búcsúztató sorai eredetileg a költő temetési szertartására íródtak,1978. február hatodikán.

Réthy Katalin és Heinczinger Mika a negyven éve elhunyt Nagy Lászlóra emlékezett
Fotós: Borsos Renáta

 

– A költő az aranyvesszőt nekünk adta, ránk bízta. Verseivel a halhatatlan és hajthatatlan jellemét idézzük, példájába kapaszkodunk nyilvánosan, seregesen ma is. Minden megemlékezés alkalmával azon tépelődőm, vajon milyen ítélkezéssel néz le ránk odafentről. Bízom benne, hogy bátorítón mosolyog, hiszen tudja ínségünkben oltalom az égbe költözött szeretteink figyelme – jegyezte meg gondolatait Réthy Katalin.

A szavaknak különös súlya volt a költő szülői házában, melyet a Misztrál zenekar frontembere, Heinczinger Mika zenéjével, énekével csak tovább mélyített. Produkciójának gerincét Nagy László felolvasott és énekelt versei adták, a költő gondolatait dallamokká formálta a zenész, az énekes-és versmondó. Előadásában helyet hagyott még más írói nagyságoknak, többek között Arany Jánosnak, Áprily Lajosnak, Sinka Istvánnak. A költő halálának negyvenedik évfordulójára, ikonikus alakjára közös énekléssel emlékeztek a műsor végén. Nagy László szerint ugyanis az anyanyelv magas foka az ének, mely szent és igazi összetartó erő.  Az együtt éneklés ékes bizonyítékaként a költő kedves dalait adta elő a zenész a hallgatósággal közösen. Elhangzott többek között a Tavaszi szél moldvai csángó változatban és az Édesanyám rózsafája kezdetű kalotaszegi népdal is a tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában