ukk

2018.02.10. 09:00

Értéktárat hoz létre a 750 éves település

Őrzi mezőgazdasági jellegét és híres szülötte, Rákosi Viktor emlékét az idén fennállása 750. évét ünneplő Ukk község.

Tisler Anna

Az óvoda felújított épülete

A 355 fős, Sümeg járásban fekvő község lakói a modern, a fiatalos dolgoktól sem zárkóznak el. A 2018-as évben Ukk nagyon aktív életet tudhat magáénak a polgármester elmondása szerint. Az idén már harmadik éve adnak helyet a többnapos Ukk&Roll Rockfesztiválnak június 21. és 24. között. Komendánt Irén második ciklusát töltő polgármestertől megtudtuk, a fesztiválon az idén már nemzetközi fellépők is lesznek. Érkezik többek között Alice Cooper lánya és bandája az USA-ból, a Junkies Akusztik, a Leander Kills, az Auróra, a Rómeó vérzik, valamint a Pokolgép és a Road. A fesztiválig a tervek szerint elkészül a polgármesteri hivatal szerkezetkész szárnyának vizesblokkja, így komfortosabb körülmények várják majd a szórakozó fiatalokat, akik többsége sátorban lakik a helyszínen kialakított kempingben a program ideje alatt.

A gazdasági élet szereplői közül a községet a Bébic Szociális Szövetkezetnek köszönhetően ma már országosan is egyre többen ismerik. A szövetkezet a község egyik külterületi részéről kapta a nevét, amelyet generációk óta Bébicként emlegetnek a helyiek. A gyümölcstermesztéssel, gyümölcs- és zöldségfeldolgozással foglalkozó társaság többször kapott meghívást Budapestre, a Vajdahunyad-várban szervezett közfoglalkoztatási kiállításra. Termékeik már több országos vásáron értek el kiváló eredményt. A lekvárok, a zöldség- és gyümölcslevek mellett vitaminkoktélokat is készítenek. Idén bővítik a termékpalettájukat hidegen sajtolt olajokkal. Most az értékesítés megszervezésén dolgoznak. Járnak rendezvényekre, szombaton a nemesvámosi Hurka- és lencsefesztiválon vesznek részt, nyáron pedig Kapolcson, a Művészetek völgyében mutatkoznak be.

Az óvoda felújított épülete

Az OFA Nonprofit Kft. pályázatán újabb dolgozók foglalkoztatására nyertek támogatást. A pályázat 3 évre szól, majd azt követően még leg-alább 18 hónapig kell foglalkoztatni a munkavállalókat támogatás nélkül. Az év eleji 3 fős létszámot év végére 10 főre. A kistelepülésen, ahol az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, ez is jelentős növekedés. Működik az óvoda, az iskola néhány éve szűnt meg a lecsökkent gyermeklétszám miatt, azóta az alsó tagozatosok a szomszédos Gógánfán, a felsősök Dabroncon tanulnak.

A gyermeklétszám örvendetesen növekszik, az elmúlt hónapokban öt gyermek született. Van olyan család, ahol már a második kicsinek örülhetnek.

A települési operatív prog-ram pályázatán egy multifunkcionális egészségház kialakítására nyertek 43 millió forintot. A háziorvosi rendelő épületének felújítása mellett az egykori szolgálati lakásból védőnői szobát, baba-mama szobát, foglalkozások lebonyolítására alkalmas társalgót rendeznek be. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után a jövő héten kezdődik az épület felújítása. A bútorokat már megvásárolták. A rendelőbe új EKG-készüléket, szemvizsgálathoz szükséges eszközöket és a jogszabályi követelmények által előírt vizsgálóeszközöket vásároltak. A védőnő a helyieken kívül a rigácsi és zalameggyesi kicsinyeket is ellátja.

A község tavaly év végén 8,7 millió forint rendkívüli támogatást kapott a bíróság által jogerősen megítélt szennyvízcsatorna-hálózat tervezői költségének kifizetésére.

Az egykori iskola épületének új funkciót találtak ki. Ott rendezték be többek között a Rákosi Viktor-emlékszobát. A korhű bútorok mellett látható többek között az író eredeti díszpolgári okle-vele.

A helybeliek ápolják a község neves szülötte, az író, újságíró, humorista, sportvezető, országgyűlési képviselő emlékét. Rákosi Viktor 1859-ben született Ukkon. Szeptemberben Rákosi Viktor-emléknapot tartanak, ahol a gyerekek adnak műsort, és kétévente Budapestre utaznak, hogy a Farkasréti temetőben megkoszorúzzák az író sírját. Az ukkiak tartják a kapcsolatot Rákosi Viktor leszármazottaival is, akik részt vesznek a megemlékezésen. Az író emlékének ápolását Tőtős Erzsébet nyugalmazott pedagógus fogja össze.

A polgármestertől megtudtuk, május 27-én egészség- és sportnapot, valamint gyermeknapot tartanak. Várhatóan ekkor átadhatják a felújított orvosi és védőnői rendelőt is. Hagyomány, hogy a gyermeknapot a község búcsújának a napján tartják, hogy a hazalátogató gyermekek és unokák is együtt szórakozhassanak a helyiekkel. Ez idén sem lesz másképp.

A 750. évfordulót ősszel a Rákosi Viktor-emléknappal együtt ünneplik. Civil szervezetet szeretnének létrehozni, amelyben részt vesznek a különböző érdekeltségű aktív csoportok és a Hagyományőrző Búzavirág Asszonykórus tagjai, valamint Ukk történelméhez kapcsolódó híres személyek emlékét ápoló lakosok. Egy alkotó pár, Gyarmati Anett és Csiszár Gyula megvásárolta az egykori Gyömörey-kastélyt, és kutatja a nemesi család életét.

Az idei év feladata a helyi értéktár létrehozása. Komendánt Irén elmondta, tárgyi és szellemi értékekben is gazdag a település. Ápolják az egykori pap, Farkas István emlékét, akiről a katolikus könyvtárat is elnevezték, Rákosi Viktor emlékét tábla és könyvtár is őrzi, vannak jellegzetes épületeik, kórusuk. A helyiek összetartozását a múlt tisztelete is megerősíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában