Helyben kell segíteni

2018.02.25. 08:49

Hölvényi György európai parlamenti képviselő tartott előadást

Európa különleges felelősséggel tartozik a létében fenyegetett kétezer éves kereszténység megőrzéséért a világ számos pontján, mondta Hölvényi György.

Balla Emőke

Fotó: Penovác Károly

A Kereszténydemokrata Néppárt alapító tagja, aki 2012–2014 között egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár volt, jelenleg a Fidesz–KDNP színeiben európai parlamenti képviselő, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja rendezvényén beszélt a keresztényüldözésről. „Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, főképpen hittestvéreinkkel” – ez a bibliai ige vezeti munkájában. Véleménye szerint a legnagyobb kihívás az, hogyan ébresszük fel az emberekben az üldözött keresztények iránti felelősséget.

Hölvényi György az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnökeként a világban üldözött és sérelmet szenvedő keresztény és más vallási kisebbségek megsegítését helyezte munkája középpontjába. Kezdeményezései közös projektek, politikai határozatok, segélyakciók, tudományos és figyelemfelhívó rendezvények sorát hívták életre a Közel-Keleten, Brüsszelben és Magyarországon egyaránt. Az együttműködések eddigi eredményeként – többek között – rövidesen megindulhat az iraki Erbílben a magyar anyagi támogatással újjáépült iskolában a tanítás.

A menekültválságot csak helyben, mindenkinek a szülőföldjén lehet megoldani. Hölvényi György szerint Európa különleges felelősséggel tartozik a létében fenyegetett kétezer éves kereszténység megőrzéséért a világ számos pontján. Kiemelt cél, hogy az egyetlen közösségmegtartó erőnek számító helyi egyházak és szervezeteik részesülhessenek az Európai Unió segélyprogramjaiból a világ válságövezeteiben. Helyben kell segíteni, hogy megmaradjanak szülőföldjükön az ősi keresztény közösségek, véli. A tényfeltáró missziók fő tanulsága, hogy csak a helyi közösségek tapasztalatait és igényeit megismerve tudnak az európai országok, illetve az Európai Unió érdemi humanitárius támogatást nyújtani. Az előadó számos országban járt, az embereknek nagyon sokat jelent a személyes kapcsolat, az, hogy érzik a velük való törődést, foglalkozást. Ezért is fontos, hogy a kormány létrehozta az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárságot, mondta.

Fotó: Penovác Károly

Az európai parlamenti képviselő beszélt az iszlám terjeszkedésének okáról, a népességrobbanásról, Példákat is említett: Egyiptomnak az 1950-es években 50 millió lakosa volt, 2013-ban 93 millió, ma 104 millió. Libanonban 1,2 millió szír él menekülttáborban, itt 2011 és 2016 között 276 ezer gyermek született. A szélsőséges iszlám vallásban sok a belső konfliktus, ennek áldozatai a keresztények, akiket elsősorban nem is vallásában, hanem etnikumában üldöznek, fogalmazott az előadó.

Hölvényi György ismerettea Közel-Keleten élő keresztények helyzetét. Az iraki keresztények 2014 óta közösségük 35-40 százalékát vesztették el, létszámuk mára 300 ezerre csökkent. Egyes források szerint az észak-iraki Moszul városának 2014  júliusi elfoglalását követően az ISIL/Da’esh 125 ezer keresztényt üldözött el erőszakkal Moszul/Niniveh térségéből. Egyre nehezebb élhető jövőképet mutatni a keresztényeknek. Szíriában a 2011-ben kezdődött polgárháborút megelőzően a mintegy 23 milliós összlakosság 10 százalékát tették ki a keresztények (az 1920-as években ez az arány még megközelítette a 30 százalékot az egyébként szunnita muzulmán többségű országban). Szíriában számos – döntő többségében keleti – keresztény egyház követője él. Libanonban a keresztények a lakosság mintegy 40 százalékát alkotják. Többségük maronita, görög ortodox, illetve melkita (bizánci) katolikus, rajtuk kívül további mintegy tucatnyi (többségében keleti rítusú) keresztény egyház követője él az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában