Modern városok program

2018.02.13. 18:36

Soha nem látott mértékű fejlesztés kezdődik – 75 milliárdhoz jut Veszprém

Veszprém 75 milliárd forint fejlesztési forráshoz jut a Modern városok programban, jelentette be Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden.

Marton Attila

A miniszter a programról egyeztetett kedden a megyeszékhelyen, majd az állatkertben megtekintette a folyamatban lévő beruházást.

Kósa Lajos hangsúlyozta, az ország történetének legnagyobb vidékfejlesztési programjában 3500 milliárd forintot fordítanak beruházásokra, a 23 megyei jogú városban több mint 250 projekt valósul meg. A veszprémi fejlesztésekről elmondta, a város 75 milliárd forinthoz jut, amelyből 11 milliárd már megérkezett az önkormányzathoz. Gazdaság- és iparfejlesztésre 21 milliárdot költhet el Veszprém: a forrásból ipari parkot alakítanak ki, kutatás-fejlesztési központot hoznak létre, valamint egy szakképzést segítő központot is létesítenek. A programban 9,5 milliárd forintból teljesen megújul a Petőfi Színház, a Csermák Antal Zeneiskola belső felújítására 200 millió forint jut. Új sportlétesítményekkel gazdagodik a város: sportuszoda és jégcsarnok épül (utóbbira 1,6 milliárd forintot költenek), háromezer férőhellyel bővítik a Veszprém Arénát, valamint 1,2 milliárd forintból fejlesztik az atlétikai stadiont. A programnak része a 8-as és 82-es utak összekötése, és a belső körgyűrű folytatásaként az Aranyosvölgyi völgyhíd megépítése, ismertette Kósa Lajos. Megjegyezte, a veszprémi programok jól állnak: több elem kivitelezési szakba lép, a sportlétesítmények fejlesztése előkészítés alatt áll.

Porga Gyula polgármester elmondta, ilyen nagyságrendű fejlesztési forrás soha nem állt még a város rendelkezésére. Hozzátette, a program kidolgozásakor szabadon valósíthatták meg a veszprémiek igényeit, elképzeléseit. A városvezető kiemelte, az állatkerti beruházás már elkezdődött, a sportuszoda kivitelezési munkálatai tavasszal indulnak el. Idén megújul a zeneiskola belső része, és elkezdődhetnek a kerékpárút-építések is Alsóörs, Zirc és Szentgál irányában.

Ovádi Péter frakcióvezető arról beszélt, a Modern városok program nemcsak a megyeszékhelyeknek, hanem a térségnek is fontos fejlesztési lehetőség. Hozzátette, a gazdaságfejlesztési programban szereplő tervek lehetőséget adnak üzemek veszprémi megtelepedésére, az iparos park tanműhellyel és képzési centrummal a szakképzést erősítheti, míg az Aranyosvölgyi tudásparkot a Pannon Egyetemmel és vállalkozásokkal együttműködve alakítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában