Központi szerepet tölt be a térségben

2018.02.04. 11:30

Sok a fiatal beköltöző – A vállalkozók is támogatják a közösséget Gógánfán

A vállalkozók, ha az önkormányzat kéri, segítenek a településnek. Gógánfán már 15 kamera javítja a lakosság biztonságérzetét.

Tishler Anna

Az elmúlt években több helyi kötődésű fiatal vásárolt lakást Gógánfán, itt alapítanak családot. A Megyefűnél közösségi teret alakítottak ki padokkal, kemencével

Nagy Róbert polgármestertől megtudtuk, az egyik vállalkozó ahhoz is nyújtott támogatást. Egy kamera a bevezető utat és az ő telephelyének a bejáratát is megfigyelés alatt tartja.

A településen jó a közbiztonság. Működik a polgárőrség, és a sümegi rendőrőrs egyik munkatársa is a községben él. Az önkormányzat irodát biztosít számára, aminek a fenntartási költségeit is vállalja. Bizonyára ezeknek, valamint a megfelelő infrastruktúrának és intézményrendszernek is köszönhető, hogy nő a lakosság lélekszáma. Az elmúlt években több helyi kötődésű fiatal vásárolt lakást és ott alapít családot. A képviselő-testület tagjai remélik, hogy az újabb fejlesztések még többek számára teszik vonzóvá a községet.

Az elmúlt években több helyi kötődésű fiatal vásárolt lakást Gógánfán, itt alapítanak családot. A Megyefűnél közösségi teret alakítottak ki padokkal, kemencével

A fiatalok igénylik a közösségi élményeket, a labdarúgócsapatban négy új játékost igazoltak le. Az őszi idényben a várakozáson felül teljesítettek. Remélik, hogy a március közepén kezdődő tavaszi szezonban annál is jobbak lesznek. Számos kulturális programot szerveznek, februártól bővül a kínálat. Pályázaton hároméves programsorozatra nyertek pénzt, amelyben hagyományőrzés, a mindennapi élethez hasznos tanácsokat nyújtó előadások lesznek.

A polgármester elmondta, a községnek duplán is öröm, hogy ilyen enyhe a tél. Január végéig nem kellett hóeltakarításra költeni. Egy vállalkozóval kötöttek szerződést, hogy szükség esetén tegye járhatóvá az utakat. Még ennél is jobb, hogy a beruházások zavartalanul folyhatnak. A Tihany utca mindkét oldalán összesen közel egy kilométeres szakaszon elkészítik a csapadékelvezető rendszert. A beruházás 38 millió forintba kerül, az összeget pályázaton nyerték. A faluközpontban is folyik az építkezés. Ott az orvosi rendelő és védőnői szolgálat helyiségéhez építenek hozzá. A háziorvos és a védőnő is négy települést lát el, gyakran jönnek át a rendelésre a többi faluból is, így az intézmény térségi feladatot lát el. A beruházás csaknem 30 millió forintba kerül, amelyből 14 millió a pályázati támogatás. A polgármesteri hivatal épületének felújítására is nyert a község, az új kazán már meg is érkezett.

Gógánfán van óvoda, valamint a térségi gyerekeket fogadó iskola alsó tagozata is az egykori kastély épületében működik. Az, hogy a gógánfai gyerekeknek csak ötödik osztályos koruktól kell utazniuk a szomszédos Dabroncra, megkönnyíti a családok időbeosztását. Nem kell az autóbuszhoz igazodniuk. Sokan ugyanis vidéken dolgoznak, van, aki naponta közel két órát utazik. Helyben a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. A közfoglalkoztatás nagy létszámot igényel, a télen nyolcan vannak. A foglalkoztatottak tanulhatnak is, nemrég komposztáló-tanfolyamon vettek részt.

Gógánfa a térségben központi szerepet tölt be, a közös önkormányzati hivatal dolgozói 11 település ügyeit intézik, az iskola körzetéhez nyolc község tartozik. A térség legszebb épületében működik az óvoda és az iskola az 1930-as évektől. A Gyömörey–Külley-kastélyt 1780-ban építették, majd később klasszicista stílusban alakították át. A Megyefűnél pihenőhelyet alakítottak ki padokkal, kemencével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában