Jendra-nap

2018.02.24. 09:29

Egymás szakmáival is ismerkedtek a diákok a Jendrassikban

A Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája csütörtökön második alkalommal rendezte meg a Jedra-napot, majd másnap ehhez kapcsolódóan iskolák közötti versenyekre került sor.

Juhász-Léhi István

- Az első nap a gyerekek számára a játékos vetélkedők napja. Közel 700 tanuló, 6-8 fős csoportokban ismerkedett meg egymás szakmáival – nyilatkozta Hartmann Ferenc az iskola gasztronómia területének gyakorlati oktatás vezetője.

A Jendra-napot tavaly rendezték meg először és a cél az volt, hogy még inkább összekovácsolja a tanulókat. A péntek, azaz a második nap viszont már nem a játékról szólt. Ezen a  napon egy meghívásos, hagyományőrző szakmai verseny zajlott, ami turisztika, gasztronómia és műszaki szakterületeket érintett.

Az először megrendezett verseny ebben az évben a farsangi hagyományok köré szerveződött. Budapestről, Zánkáról, Szekszárdról, Keszthelyről, Székesfehérvárról, Siófokról érkeztek iskolák, akik között természetesen ott volt a két veszprémi vendéglátást-turizmust oktató intézmény is.

Hartmann Ferenc azt is elmondta, hogy a vendéglátás-turizmus szakon fontosnak tartják ezzel a versennyel is a felhívni a figyelmet arra, hogy az ország kiemelt turisztikai attrakciói – a Balaton és a Bakony – mellett vannak, ám itt is szakember hiánnyal küzdenek a vendéglátással, turizmussal foglalkozó vállalkozások.

- Ezeken a területeken két kézzel kapkodnak a gyerekek után! – jelentette ki Hartmann Ferenc.

Búzásiné Gurdon Viktória, a turisztikai verseny felelőse azt emelte ki, hogy fontos a szakmájuk, hiszen a kommunikáció területén is kimagaslóan kell teljesíteniük.

Fotó: Penovác Károly

- A szállodai recepciósok – ,akiket képzünk az iskolánkban – bízzunk benne, hogy mind elméleti és mind gyakorlati tudásban alkalmasak lesznek jövőbeni feladataikra – tette hozzá Búzásné Gurdon Viktória.

Buchwald Kornél a technikusi évét végzi a Jendrassik-Venesz Középiskolában, a szakmai tanára látott benne fantáziát és beszélte rá erre a versenyre.

- Mint pincér és mixer méretem meg magam – mondta Kornél. A mixerkedés kapcsán kiderült, hogy volt már egy mixer tanfolyam itt az iskolában, amit elvégzett. Hogy merre tovább? A fiatalember jelentkezett vendéglátóipari főiskolára, bízik benne, hogy felvételt nyer, addig is az idei nyáron a fesztiválokon szeretné magát kipróbálni, mint pultos.

Gulkai Lászlót, az intézmény igazgatóját arról beszélt, hogy szeretné, ha az iskolában tanuló diákok büszkék lennének arra, hogy ebben az intézményben tanulnak.

- Szeretnénk ezt a kötődést erősíteni bennük, és ezek a programok hisszük, hogy segítik mindezt – jelentette ki a Jendrassik-Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola vezetője.

 

Végezetül néhány érdekes számadat és tény: az iskolában 42 nappali osztályban 950 fiatal tanul, míg esti képzés keretében további 180 tanuló végzi tanulmányait, ezzel a megye és a térség legnagyobb iskolája a VSZC Jendrassik-Venesz Iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában