drága virág lehet

2018.02.13. 10:00

Továbbra is tilos hóvirágot szedni

A legelső hóvirágok már szirmot bontottak a Bakonyban, azonban a természetjáróknak csak gyönyörködniük szabad a növényben, melynek leszedése és gyűjtése évek óta tilos.

Polgár Bettina

A védett hóvirág tél végén, kora tavasszal, még a lombfakadás előtt virágzik Fotó: Polgár Bettina

A hóvirág tél végén, kora tavasszal, még a lombfakadás előtt virágzik, amikor elegendő fény jut a talaj felszínére, és véget ér a tartósan fagyos időszak – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.

A portálon hangsúlyozzák, a hóvirág védett növényfaj, így a múltban közkedvelt hóvirágszedés napjainkban virágnéző kirándulássá változott. Az egykori virágszedéssel ugyanis a növényt a sikeres maghozástól fosztották meg.

A védett hóvirág tél végén, kora tavasszal, még a lombfakadás előtt virágzik Fotó: Polgár Bettina

Bár a hóvirág sarjhagymákkal is képes szaporodni, nagyon fontos számára a maggal történő szaporodás. A növény májusban megérő termései hangyacsemegék. Magvai olajos függelékét ugyanis kedvelik a hangyák, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, így segítve ezzel a hóvirág terjedését.

A növény a termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra – áll a nemzeti park honlapján.

Zábrák Károly természetvédelmi őr kiemelte, a hóvirág közösségi jelentőségű fajnak számít, ezért amióta Magyarország az Európai Unióhoz csatlakozott, a hazai állomány a jogharmonizáció következtében védett státuszt kapott. Ebből kifolyólag mind a virág, mind pedig a gumó gyűjtése tilos.

– Szerencsére emiatt tavaly sem kellett senkit megbüntetni, egy-két figyelmeztetésre azonban szükség volt. Az őrszolgálat részéről az a tapasztalat, hogy egyre jobban bekerül a köztudatba: a hóvirág védett növény, és ezért nem is gyűjtik – magyarázta Zábrák Károly.

Zábrák Károly hozzáfűzte, a hóvirág eszmei értéke tíz-ezer forint tövenként, a helyszíni bírság mellett pedig közigazgatási szabálysértési eljárást is lehet kezdeményezni a gyűjtést végzőkkel szemben. Míg a helyszíni bírság tízezer forinttól indul, a köz-igazgatási szabálysértésnek már jóval magasabb büntetési tételei is lehetnek. Azonban az otthon, saját kertekben nevelt hóvirág továbbra is szabadon leszedhető.

A természetvédelmi őr rámutatott, néhány helyen már kinyílt a hóvirág, de a tömeges virágzás még várat magára. – A későbbiekben virágzik majd a medvehagyma, a tavaszi tőzike és a nemes májvirág is. Utóbbi kettő védett növény, a medvehagyma pedig gyógynövénynek számít. A medvehagyma gyűjtését az erdőtörvény szabályozza, azonban, ha valaki védett területen jár, akkor ott bárminemű növény gyűjtése természetvédelmi engedélyhez kötött – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában