víz világnapja

2018.03.27. 13:02

A vízért gyalogoltak a Bakonyban

Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapjaként azzal a céllal, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs, amelyért a fejlődő országokban naponta nagyjából hat kilométert gyalogolnak.

Molnár Sándor

Fotó : HATESZ Egyesület

Az együttérzés kifejezése hívta életre a „Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water”) nemzetközi akciót. A Duna Múzeum is ennek jegyében buzdított közös gyaloglásra mindenkit és ehhez az akcióhoz csatlakozott a HATESZ Egyesület is, amely negyedik alkalommal rendezett Tiszta víz túrát. A herendi Holló és Bárány vendégháztól 250-en indultak el a már hagyományos teljesítménytúrán, 12 és 22 kilométeres távokon a résztvevők. A szervezők célja a figyelem felhívás volt. A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelni a környezetünk védelmére is. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel. A túra a Séd és Gella-patakok kevesek által ismert területét mutatta be, ahol közel 100 forrás fakad és fontos vízgyűjtő területe a Bakonynak.

Fotó : HATESZ Egyesület

– Célunk a figyelem felhívás, a közös túra élmény megszerzése volt. Olyan helyeken is járhattak a túrázók, melyeken nincsenek turistaútvonalak, védett természeti területek. 22 kilométer szalagozással biztosítottuk a túrát és öt ideiglenes hidat építettünk. A nagyobbik távon szinte járhatatlan szakaszokon mutattuk be, hogy vannak a Bakonynak érintetlen területei, melyek védelmére nagy figyelmet kell fordítani. Ide csak engedéllyel szabad belépni! Mi is csak egy évben egyszer érintjük ezt a területet kis számú látogatóval. Köszönet az engedélyért a Bakonyerdő Zrt.-nek, a területi vadásztársaságnak és a Környezetvédelmi Hatóságnak. Az egész Dunántúlról érkeztek túrázók a rendezvényre. Legtöbben, 42 fővel a kapuvári iskolás csoport indult a túrán. Külön gratulálunk a vasvári Varga Jenő bácsinak, aki 95 évesen a 12 kilométeres távot teljesítette, amely bizonyítja, hogy a természetjárást nem elég korán kezdeni és nem is szabad abbahagyni – mondta el Bácskai Péter a HATESZ Egyesület elnöke.

Fotó : HATESZ Egyesület

A túrát teljesítők kitűzőt és emléklapot kaptak a közös élmény mellé. A célban zsírosdeszkával pótolták a ledolgozott energiát, amelyhez forrásvíz volt a kísérő. A vendégház palacsintával lepte meg a résztvevőket és egy helyi termelő is bemutatkozott a finomságaival.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában